utorak, 23 maj 2023 05:22

Tribina u Somboru: "Sačuvali smo mir u ratu"

Sačuvali smo mir u ratu, naziv je tribine koja je održana u Somboru, a povod je podsećanje na dan kada je na Sombor bačeno oko 200 bombi i kada je stradala prva civilna žrtva u tom gradu. 
Veće žrtve i štete sprečene su zahvaljujući odluci tadašnjeg načelnika Zapadnobačkog okruga Branka Paravinje koji je uprkos protivljenju Vlade Srbije i Naftagasa naredio da se rezervoari sa nekoliko miliona litara goriva isprazne.

Na današnji dan 1999. Godine u vreme NATO bombardovanja u Somboru je stradala prva civilna žrtva, a na grad je bačeno oko 200 bombi. Jedna od meta bili su u rezervoari sa gorivom tadašnjeg Naftagasa. Iako se očekivalo da će to skladište goriva biti meta odluka je bila da se rezervoari ne prazne.

"Više od 25 000 ljudi je živelo u tom delu grada. U tim rezervoarima je bilo oko 5 000 tona goriva. Tražio sam da se to izmesti, došao sam i do predsednika Vlade Mirka Marijanovića, ali je na sednici Vlade Srbije meni zabranjeno da se ti rezervoari isprazne", kaže Branko Paravinja, koji je u vreme NATO bombardovanja bio načelnik Zapadnobačkog okruga.

Branko Paravnji tada po funkciji predsednik Civilne zaštite uprkos odluci Vlade dao je naređenje da se rezervoari isprazne.

"Taj 22. maj 1999. godine bio je jedan od najtežih dana u Somboru u XX veku. Bačeno je više od 200 bombi, a na Naftagasove rezervoare i okolni oko 100 bombi", kazao je Paravinja.

Tog 22. maja u Somboru je stradao i Nikola Hinić prva civilna žrtva NATO bombardovanja u Somboru.

Kako je kazao Branko Paravinja Zapadnobački okrug je 1999. godine osim Kosova i Metohije bio jedini okrug u kome su sve opštine bombardovane. Prva žrtva NATO bombardovanja bila je u Somboru, 24. marta stradao je zastavnik Radoslav Medić, a jedna od prvih bombi 24. marta 1999. bačena je na somborski vojni aerodom.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.