Somborac Petar Arambašić poseduje jedinstvenu kolekciju znački o razvoju fudbala u Vojvodini Somborac Petar Arambašić poseduje jedinstvenu kolekciju znački o razvoju fudbala u Vojvodini
ponedeljak, 24 april 2023 15:37

Somborac Petar Arambašić poseduje jedinstvenu kolekciju znački o razvoju fudbala u Vojvodini

Somborac Petar Arambašić od svoje petnaeste godine sakuplja značke, kako kuglaških klubova, tako i fudbalskih. U zbirci od više hiljada značaka posebno je značajna kolekcija vojvođanskih klubova koje prikazuju razvoj fudbala u Vojvodini pre Prvog svetskog rata, do i posle Drugog svetskog rata. Zbirka ovog kolekcionara smatra se jedinstvenom u našoj zemlji.
Pasionirani kolekcionar i nekadašnji sportista, Petar Arambašić iz Sombora poseduje jedinstvenu zbirku značaka fudbalskih i klubova u Vojvodini, od kojih su većina rariteti. Deo fudbalskih je objavljen u katalogu značaka od 1887. do 1945. godine.

"Uspeo sam da sakupim sve kuglaške federacije sveta, dobar deo kuglaških klubova bivše Jugoslavije, ali i značke federacija fudbala. Fudbalske značke su bile najteže, jer su bile u pitanju kolekcije Međunarodnih fudbalskih federacija onih zemalja koje FIFA nikad nije priznala“, kaže Petar Arambašić, kolekcionar iz Sombora.

Ovaj vremešnik sakuplja značke već šest decenija, a najređe i najvrednije nalaze se u 29 ramova.

"Najvrednije su značke predratnih fudbalskih federacija, koje su i najređe, kao i predratne značke fudbalskih klubova u Vojvodini. Nikada nisam imao nameru da to skupljam radi prodaje, već sam želeo da napravim priču o istoriji klubova koji su postojali.. ,“ dodaje Arambašić.

Sakupljajući značke, ovaj kolekcionar je otkrivao istorijske podatke fudbalskih klubava i gradova, od Sombora do drugih vojvođanskih mesta.

"Uspeo sam da saznam zašto je neki klub imao značku, a neki klub nije imao značku. Osnovni razlog bio je taj što su i u ondašnja vremena imali mecene ili sponzore, koji su potpomagali rad kluba, ali i ljude koji su znali da sve to organizuju. U to vreme značka je bila kao najbolja reklama ili marketing, jer se nosila na reveru. Bogati fudbalski klubovi su radili emajlirane značke ili pozlaćene, a siromašni su imali značke od tekstila, plastike ili drveta...“ kaže Petar Arambašić, kolekcionar iz Sombora:

Petar ističe da je do značaka dolazio uglavnom na razmenama i bezrama po Evropi, a u kolekciji je više hiljada primeraka od kojih mu je svaka draga podjednako.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.