Gradu Somboru timsko priznanјe za doprinos reformama Somboru timsko priznanјe za doprinos reformama
ponedeljak, 13 mart 2023 21:45

Gradu Somboru timsko priznanјe za doprinos reformama

U petak, 10. marta, u Beogradu je održana godišnja konferencija NALED-a na kojoj je predstavlјeno 15. izdanje Sive knjige sa 100 preporuka Vladi Srbije za pojednostavlјenje administrativnih procedura.

Kroz Sivu knjigu, tokom prethodnih godina inicirane su neke od najvećih sistemskih reformi poput uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, eŠaltera za upis u katastar, unapređenja sistema paušalnog oporezivanja, fiskalizacije i fakturisanja, kao i reforma sezonskog zapošlјavanja. Rešene su i brojne administrativne procedure koje su privredi i građanima trošile puno vremena i novca – uplata poreza i doprinosa na jedan umesto 12 računa, ukidanje firmarine, elektronska prijava radnika u CROSO, automatska overa zdravstvene kartice, ukidanje radne knjižice, elektronska registracija u APR-u i dr.

Godišnja konferencija bila je i prilika da NALED uruči specijalna priznanja za doprinos reformama zaslužnim pojedincima i timovima koji su u 2022. najviše uradili za poslovni ambijent i reforme u Srbiji, a Gradu Somboru, na čelu sa gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem, dodelјeno je timsko priznanje za doprinos unapređenju javnih usluga i regionalne saradnje, kroz uvođenje četbot platforme za podršku građanima, digitalizaciju upravlјanja polјoprivrednim zemlјištem i pilotiranje javnih nabavki sa socijalnim elementima.

Ministar finansija Siniša Mali poneo je najveće priznanje – Reformator godine za 2022. Priznanje NALED-a je ministru dodelјeno za uvođenje eFiskalizacije i eFaktura, sistemske reforme koje će unaprediti transparentnost finansijskih transakcija, naplatu poreza i doprineti suzbijanju sive ekonomije u Srbiji.

Kroz Sivu knjigu tokom 14 godina prošlo je 320 jedinstvenih inicijativa od kojih su institucije sprovele 155 od čega su 82 procedure rešene u potpunosti, a 73 delimično. Najagilnije u sprovođenju preporuka bilo je Ministarstvo finansija sa 59 potpuno ili delimično unapređenih procedura i propisa. Drugo i treće mesto zauzeli su resori rada i građevinarstva sa 14 odnosno 13 rešenih preporuka.

Nova Siva knjiga 15 donosi 18 novih preporuka i 82 nerešene iz prethodnog izdanja. Najveći broj preporuka (23) upućen je na adresu Ministarstva finansija, 18 je u nadležnosti više institucija dok bi po osam preporuka trebalo da reše resori građevinarstva, zaštite životne sredine i zdravlјa.

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.