Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata

Uobičajenim simptomima kovida, kao što su umor, bol u grlu i glavobolja, posebno se kod ranije vakcinisanih pacijenata učestalo javlja još jedan.

Prema podacima koje je prikupila aplikacija ZOE Health Study, dijareja je uobičajen simptom kovida kod vakcinisanih pacijenata. Do porasta broja ljudi koji su prijavili ovaj simptom došlo u januaru 2022. i to prvenstveno kod onih koji su ranije primili dve ili tri doze vakcine, a ipak se zarazili novim sojem.

Dijareja može biti rani simptom virusa, koji počinje od prvog dana infekcije i pogoršava se tokom cele nedelje, prenosi Independent.

„Obično traje u proseku dva do tri dana, ali kod odraslih može trajati i do sedam dana“, navodi je tim ZOE, ali podseća da postoji i „talas drugih stomačnih virusa koji nisu kovid“.

Podaci pokazuju da je ovaj simptom postajao manje rasprostranjen sa svakom varijantom, jer je skoro trećina odraslih starijih od 35 godina prijavila da ima dijareju tokom Alfa talasa, dok je tek svaki peti rekao da je to iskusio tokom Omicron i Delta talasa.

Ukoliko se susretnete s ovim problemom nakon pozitivnog testa na koroni, savet je da vodite računa da budete hidrirani, dosta odmarate i jedete kada osećate da možete.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.