I GOJI I LOŠE JE PO ZDRAVLJE Ovo su načini kako da sprečite noćno prejedanje

Nije slučajno što su mnoge svetske dijete propagirale jednu jednostavnu istinu: ne jesti posle 18 sati.

Ovo pravilo nije univerzalno, ali naučnici su zaista dokazali da prejedanje noću dovodi do značajnog debljanja. Otkrili smo šta se događa s telom kada jedete noću, piše Hayat.ba.

Zašto smo noću posebno jako gladni?
Većina varanja dijete događa se naveče. Tri su razloga za to:

Fiziološki – jednostavnije, nedostatak hrane tokom dana

Skrivena glad – neuravnotežena prehrana tokom dana dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka u telu

Psihološki – kada stres pokušavamo lečiti prejedanjem

Noću, po pravilu, osoba spava, telo se odmara i odjednom vam u želudac padne goveđi odrezak s pomfritom i salata prelivena crvenim umakom. Creva koja gotovo spavaju pokušavaju najbolje što mogu, ali, nažalost, nisu u stanju nositi se s takvom količinom hrane.

Hrana se ne probavlja pravilno, ne apsorbira se u tanko crevo, a u debelom crevu je izložena patogenoj mikroflori, što dovodi do stvaranja toksina.

Telo pati, opšte zdravlje se pogoršava. Štaviše, višak ugljikohidrata noću dovodi do velikog oslobađanja insulina, poremećena je preraspodela šećera u jetri i masnom tkivu, a masnoća se taloži u telu.

Kako sprečiti noćno prejedanje?
Jedite uravnotežene obroke tokom dana, otprilike 5 puta.

Pratite raznolikost prehrane i količinu proteina, masti i ugljikohidrata, makro i mikroelemenata koje unosite.

izvor:blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.