Otkriven novi simptom Alchajmerove bolesti koji se javlja u četrdesetim godinama

 

Naučnici su otkrili novi znak upozorenja Alchajmerove bolesti koji se javlja u četrdesetim godinama.

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu otkrili su da bi takozvana izgubljenost u vremenu i prostoru mogao da bude znak Alchajmerove bolesti.

Oni su testirali veštine vođenja koristeći slušalice virtuelne realnosti i otkrili da su ljudi sa najvećim rizikom od demencije pokazali najgore rezultate. Noseći slušalice, učesnici su morali da hodaju preko polja do predmeta koji su nestali kada su stigli do njih.

Slušalice su zatim uklonile vizuelne znakove u okruženju i učesnici su morali da se vrate tamo gde su se setili da je prvi objekat bio. Rezultati, objavljeni u časopisu „Alchajmerova bolest i demencija“, navode da su se učesnici sa najvećim rizikom od Alchajmerove bolesti najviše mučili, ali nisu imali problema na drugim kognitivnim testovima.

Ovo sugeriše da se problemi sa navigacijom mogu pojaviti godinama ili decenijama pre drugih simptoma Alchajmerove bolesti. Takođe, muškarci su imali lošije rezultate od žena u ovom testu navigacije.

„Nadamo se da će ovo znanje pomoći ljudima da dobiju pravovremenu i tačnu dijagnozu“, rekla je istraživačica sa Instituta za kognitivne neuronauke UCL i autorka studije Koko Njutn.

Ovo je posebno važno ako su određeni lekovi za Alchajmerovu bolest odobreni, jer će pomoći u čišćenju toksičnih naslaga amiloida u mozgu tokom ranih stadijuma bolesti. Ali naučnici su istakli da ovi revolucionarni lekovi zapravo mogu smanjiti mozak pacijenata i biti štetni.

Na kraju, važno je istaći i druge simptome koji su zajednički za ovu bolest, a to su: problemi sa pamćenjem, problemi sa razmišljanjem i rasuđivanjem, promene raspoloženja i promene u percepciji udaljenosti, prenosi klix.ba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.