Multipla skleroza: Simptomi koji se javljaju godinama pre dijagnoze

 

Istraživanje koje su sproveli neurolozi sa Sorbone otkrilo je da postoji pet bolesti koje su pogodile pacijente koji boluju od mulitpla skleroze do pet godina pre nego što im je konačno dijagnostikovana multipla skleroza.

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga.

Zatvor bi mogao da bude rani znak upozorenja na multiplu sklerozu, tvrde neurolozi. Takođe veruju da infekcije mokraćnog kanala, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno pati od okrutnog stanja.

„Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multiplu sklerozu. Ovi simptomi su uobičajeni i mogu biti znaci drugih bolesti“, rekla je dr Selin Luapre.

Međutim, dr Luapre veruje da bi ovo otkriće moglo da bude korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe sa porodičnom istorijom multiple skleroze.

Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju otežano hodanje, probleme sa vidom i utrnulost, a ranije je utvrđeno da pacijenti sa multiplom sklerozom pate od zatvora, infekcija bešike, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma, mogu proći godine pre nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lek, ali tretmani kao što su steroidi mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome, prenosi index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.