Dobre navike uspešnih frilensera – kako da budete produktivniji Dobre navike uspešnih frilensera – kako da budete produktivniji

Dobre navike uspešnih frilensera – kako da budete produktivniji

Ako razmišljate da postanete frilenser ili ste napravili svoje prve frilens korake verovatno je da imate mnogo nedoumica. Za razliku od toga kad radite za firmu, imate šefa i poslodavca, u frilensingu ste sami sebi nadređeni. Potrebne su izuzetne veštine organizovanja, upravljanja vremenom i konstantan rad na usavršavanju kako biste bili ne samo dobar, već i uspešan frilenser.

Danas je lakše nego ikad da izgradite svoj posao i zaradite novac na Internetu. Želite da prevodite dokumente i knjige sa stranih jezika, uređujete blog ili se bavite vođenjem društvenih mreža? Uz sticanje znanja i razvijanje veština, za kreiranje vrhunskog portfolija koji privlači jake i pouzdane klijente potrebno je da imate određene navike i dnevne rutine. Kako da postanete produktivniji i da bez velikih poteškoća postižete uspešne rezultate kao frilenser? Pročitajte.

Napravite dobru organizaciju posla

Zaista nije teško da se osećate izgubljeno i nesnađeno kada istovremeno radite sa više klijenata. Da biste bili uspešni u poslu koji radite neophodno je da dobro organizujete vreme, prostor i svoj život. Ne možete da prihvatite sastanak sa klijentima u bilo koje vreme. Obavestite ih da ste zauzeti, kao i u kojim terminima mogu da dođu do vas.

Dobra organizacija sastanaka i radnih zadataka omogućava da maksimalno iskoristite svoje vreme. Iste rezultate možete očekivati ako održavate svoje radno okruženje urednim. Sva je prilika da ćete kao frilenser raditi od kuće i imati radni sto – neka vam sva dokumentacija bude posložena i na svom mestu. Nemojte raditi u neredu ili u pidžami. Iako ste frilenser, ovo je posao i morate ga shvatiti ozbiljno ukoliko želite da vas klijenti tako shvate.

Multitasking takođe nije od velike koristi. Naprotiv, stalno skakanje s jednog zadatka na drugi može biti zbunjujuće i štetno po produktivnost. Prema tome, dobra organizacija pomaže da uprkos obavezama sve realizujete kvalitetno, na vreme i bez stresa.

Naučite da kažete “Ne”

Uspešni frilenseri znaju da kažu “ne” lošim projektima i klijentima. Sasvim je izvesno da kao početnik mislite da nemate taj luksuz da odbijate poslove. Međutim, ne treba da upadate u zamku da radite sa ljudima koji imaju loš stav ili nedovoljno plaćaju vaš trud. Koliko god želeli da zaradite, važno je da procenite da li rad sa nekim klijentom neće doneti previše stresa. Nije vam potrebno da uložite više nedelja u neki projekat samo da bi klijent to otkazao ili pak da ostanete bez honorara.

Važno je da birate klijente i da na početku dogovorite uslove pod kojim radite. U idealnom slučaju, ubedite ih da vam plate honorar unapred.

Aktivno učite i usavršavajte svoje veštine

Uspešni slobodnjaci prepoznaju svoje nedostantke i pokušavaju da se unaprede. Uvek odredite nedeljni broj sati za rad na sebi. Poboljšajte svoje veštine dizajna, marketinga i pisanja. Ne možete nikada znati sve, ali možete da istražujete i pokušate da poboljšate svoju karijeru tako što ćete aktivno učiti. Naravno, to ne znači da morate da upišete novi fakultet, postoje razni kursevi, knjige, tutorijali na Jutjubu – samo učite.

Potražite više izvora prihoda

Ako želite uspeh kao frilenser nemojte se oslanjati samo na jednog klijenta, odnosno ja jedan projekat ili izvor prihoda. Primera radi, ako ste registrovani na platformi UpWork, obavezno potražite klijente i negde drugde. Za slučaj da se nađete u nezgodnoj situaciji, kao što je loša ocena klijenta npr. moći ćete da se oslonite na druge projekte van ove platforme.

Izgradite mrežu profesionalnih ljudi na Linkedinu, ali i offline, u stvarnom životu. Posećujte događaje, imajte profesionalni portfolio i budite prisutni svuda.

Naučite da preuzmete kontrolu

Setite se da ste vi kao frilenser stručnjak, a ne zaposleni. Dakle, niste angažovani da vam se kaže šta da radite. Ako klijent zna kako da reši svoj problem, zašto onda zapošljava vas? Recite mu da sam popravi ili sredi situaciju u kojoj je.

Ako želite da budete uspešan frilenser koji radi na projektima svetske klase, morate da preuzmete kontrolu i ponašate se kao pravi preduzetnik i vlasnik firme. Dajte klijentu do znanja od prvog dana da ste ekspert, a ne frilenser koji radi za mali honorar. Ukoliko želi da upravlja svakim pojedinim detaljem projekta – recite mu da to nije za vas. U slučaju da odluči da zaposli nekog drugog, i to je u redu, jer je verovatno pogrešan klijent.

Znaju da predahnu

Kada sami organizujete svoj posao i vreme, veoma je lako da upadnete u zamku i da ne pravite prekopotrebne pauze. Dobro je uzeti nekoliko slobodnih dana. U redu je ako niste radili 8 sati svakog dana. Veoma je važno da vodite računa o svom zdravlju. Na kraju krajeva, ono je važnije od sveg novca na svetu. Brinite o svojoj porodici, planirajte putovanja, izlete, zajedničko vreme.

Možda ćete imati dan kada ste puni radnog elana i kad ćete želeti da radite i deset sati. S druge strane, priuštite sebi da zarađen novac potrošite uživajući sa ljudima koje volite. Postarajte se da pronađete balans između posla i privatnog života, da uživate u onome što radite, ali da nađete dovoljno vremena za predah, opuštanje i odmor.

Umesto zaključka

Dakle, ako želite da postanete uspešan frilenser, budete produktivni i da zaista ostvarujete odlične rezultate važno je da imate nekoliko stvari na umu. Pre svega, vi ste vlasnik svog vremena, ponašajte se kao glavni lider u firmi, a ne kao zaposleni koji čeka zadatke. Klijenti vas angažuju da uradite neki posao za koji ste stručni. Ponašajte se i delajte kao ekspert svojoj oblasti.

Organizujte svoje vreme i život, postavite osnovne uslove na početku saradnje i pokažite profesionalizam tako što ćete završiti projekat u traženom roku. Birajte s kojim ljudima ćete raditi. Neće vam svaki klijent odgovarati, pa tako dobro razmislite u koje projekte ćete uložiti svoju energiju i vreme.

Počnite sa ciljem na umu, razmotrite kuda vas realizacija nekog zadatka vodi i koje je rešenje najbolje za određeni problem. Ne zaboravite da se stalno usavršavate, učite i radite na sebi. Preuzmite kontrolu i odgovornost i setite se da odmorite. Poenta frilensinga nije da radite ceo dan, već da budete što produktivniji i efikasniji i da za kraće vreme obavite više kvalitetnog posla.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.