Kupovina placa: Na šta treba da obratite pažnju https://www.pexels.com/photo/bird-s-eye-view-of-farmland-636342/

Kupovina placa: Na šta treba da obratite pažnju

 

Imajući u vidu trenutna dešavanja na tržištu nekretnina, ulaganje novca u kupovinu placa izgleda kao dobra ideja. Bilo da želite da izgradite svoju kuću iz snova ili da napravite mali raj za vikend odmor, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Proverite na vreme sve što je od značaja pre same kupovine. Dobra obaveštenost može da vam uštedi dosta novca i vremena.

Proverite urbanistički plan

Pokušajte da ne preskočite ovaj korak jer je provera urbanističkog plana jedini način da utvrdite koja je zakonom regulisana primarna namena placa. Potrebno je da utvrdite da li je plac predviđen za izgradnju poslovnog ili stambenog objekta, u zavisnosti od onoga što želite da izgradite. Takođe, u ovom dokumentu možete da vidite i u kom obimu je gradnja moguća, kako biste mogli da planirate svoje sledeće korake. Sve informacije koje vas interesuju možete dobiti u lokalnoj službi ili od Sekretarijata za urbanizam. Imajte u vidu i da je moguće promeniti namenu parcele uz određenu novčanu nadoknadu i katastarsku proceduru.

Proverite pravo korišćenja parcele

Vlasnik zemljišta koje želite da kupite bi trebalo da ima rešenje u kojem možete da vidite da li je zemljište građevinsko ili ne, odnosno koja mu je namena. Takođe, u rešenju ćete moći da vidite i listu svih registrovanih korisnika. Ovo je izuzetno bitna stavka jer kupovinu ne možete da obavite samo sa jednom osobom ukoliko postoji više vlasnika. Nisu retke situacije u kojima jedna parcela ima više korisnika. Može i da se desi da podaci nisu ažurirani, da je neko od njih u inostranstvu ili da se ne slaže sa prodajom zemljišta. Kako biste sebi uštedeli nepotrebne komplikacije, proverite sve ove informacije pre kupovine.

Tražite kopiju plana

U vezi sa prethodno rečenim, pre nego što prodavac postavi plac na prodaju, trebalo bi da ima unapred pripremljenu kopiju plana parcele. Ukoliko je nema, zatražite da je izvadi u Geodetskom zavodu. Ovaj dokument će sadržati plan placa kao i spisak registrovanih korisnika. Potom je potrebno da proverite da li se spisak slaže sa spiskom korisnika u vlasničkom listu. Ukoliko naiđete na bilo kakve nepodudarnosti, potrebno je uraditi ispravku uknjiženja. Vlasnički list u kojem ćete vi nakon kupovine biti upisani mora da bude realan i zasnovan na činjenicama jer naknadne izmene mogu biti zakonski nemoguće.

Zatražite izjave suvlasnika o odricanju prava od preče kupovine

Ukoliko vaša željena parcela ima više korisnika, zakonom je regulisano njihovo pravo preče kupovine. To znači da ukoliko bilo ko od njih želi da otkupi plac ili da ga koristi, vi ne možete da ga kupite. Ako želite da zaštite sebe i svoje ulaganje, bilo bi dobro da imate izjave svih suvlasnika koje su blagovremene i  overene u sudu. Na ovaj način, izbeći ćete mnoge potencijalne neprijatnosti koje biste mogli da imate kao većinski vlasnik parcele u slučaju kada bi neko od suvlasnika poželeo da je otkupi ili koristi.

Proverite da li se radi o poljoprivrednom zemljištu

Kopija plana zemljišta sadrži više informacija koje vam mogu biti od velikog značaja. U njemu možete videti i stvarnu površinu placa, kao i klasu i vrstu zemljišta. Ukoliko se zemljište vodi kao poljoprivredno, moraćete da izdvojite nešto više novca i vremena ako želite da gradite na njemu. Potrebno je izvršiti promenu namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Ovaj postupak nije komplikovan i ne traje dugo ali u zavisnosti od klase zemljišta, može biti dosta skup. Pre nego što se odlučite za kupovinu, proverite da li vam je ovaj postupak isplativ.

Kada se upustite u avanturu kupovine placa, pokušajte da se dobro obavestite o svemu što bi moglo da vam se ispreči na putu. Sam postupak pridobijanja i provere dokumentacije može biti težak i mukotrpan, ali će vam se sigurno isplatiti na kraju. Ukoliko ne želite da sve radite sami, uvek možete angažovati advokata.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.