Prolećni umor: Zašto nas pogađa i kako se rešiti ovog stanja

Proleće je stiglo, ali vi samo želite da spavate? Tog osećaja, poznatog kao prolećni umor, možete da se rešite zdravim načinom života, kažu stručnjaci.

Ptice cvrkuću, pčele zuje, a topli zraci sunca miluju kožu. Ali nisu svi euforični, neki pate od prolećne letargije, ili prolećnog umora.

„To je u osnovi proces prilagođavanja tela promenljivom godišnjem dobu“, rekla je psihijatar i psihoterapeut Krista Rot-Sakenhajm, potpredsednica Profesionalnog udruženja nemačkih psihijatara (BVDP).

Naše telo je u režimu štednje energije zimi. Pošto imamo tendenciju da manje vremena provodimo napolju, manje sunčeve svetlosti pogađa našu kožu i mrežnjače, uzrokujući da naš mozak oslobađa više hormona spavanja – melatonina.

Zdrav način života je najbolji protivotrov

„Neki stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije“, rekla je Rot-Sakenhajm, mada Helmut Šac, član izvršnog komiteta Nemačkog endokrinološkog društva (DGE), kaže da zapravo nije prolećni umor, već da se lučenje melatonina menja zbog pomeranja sata unapred.

Bez obzira šta se krije iza prolećnog umora, Rot-Sakenhajm kaže da je zdrav način života najbolji protivotrov. Ona savetuje da provodite vreme napolju, pijete više tečnosti i konzumirate što manje belog šećera.

Šac preporučuje bavljenje sportom, šetnju i boravak u prirodi, a u tom slučaju, kaže, nema potrebe da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani, prenosi index.hr.

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.