Deca koja pokazuju ovu IRITANTNU OSOBINU su zapravo veoma PAMETNA: Evo šta roditelji treba da znaju!

Istraživanja pokazuju da deca koja rano poseduju ovu osobinu imaju napredniju samokontrolu i bolje razumeju misli i namere drugih.

Svi roditelji se trude da isprave loše navike kod svoje dece, a laganje je često jedna od tih navika na koju obraćaju posebnu pažnju.

Kada deca često pribegavaju laganju kako bi postigla određene ciljeve, bilo da je reč o izbegavanju kazne, traženju pažnje ili izlaska iz nevolja, to može biti izazov za roditelje. Ipak, stručnjaci ističu da je laganje sasvim normalno za decu i može biti pokazatelj naprednog kognitivnog razvoja.

Studiju koja podržava ovu tvrdnju sproveli su istraživači Ksiao Pan Ding, Gail D. Heiman, Liiang Sai, Fang Iuan, Piotr Vinkielman, Geniue Fu i Kang Lee.

Psiholog Kang Li, specijalizovan za moralni razvoj i razvoj laganja kod dece između 2 i 16 godina, objasnio je da postoji značajna razlika između dece koja počinju da lažu rano i onih koji to čine kasnije. Deca koja ranije počnu da lažu pokazuju bolje kognitivne sposobnosti.

U studiji koju su sproveli istraživači, 42 dece predškolskog uzrasta, koja inicijalno nisu pokazivala sklonost ka laganju, učestvovala su u igri skrivača gde su sakrivali užinu od odrasle osobe. Deca su bila podeljena u dve grupe, pri čemu je jedna grupa učila kako da varaju kako bi postigla svoje ciljeve, dok druga grupa nije.

Istraživači su otkrili da su deca koja su naučena da varaju prošla bolje testove samokontrole i razumevanja namera i uverenja drugih ljudi. U svojim zaključcima, istraživači su naveli: "Deca su brzo naučila da varaju i od toga stekla trenutne kognitivne koristi, sa samo nekoliko dana podučavanja".

Sposobnost ubedljivog laganja kod dece povezana je sa njihovom inteligencijom, individualnošću i kreativnošću. Doktor Li je naglasio da, iako roditelji ne bi trebalo da podstiču decu na laganje, dozvoljavanje dece da učestvuju u igrama koje podstiču takvo ponašanje može biti korisno za razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti.

Izvor: prva.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.