subota, 11 decembar 2021 08:20

NEBOJŠA DUGALIĆ SINOĆ JE BIO GOST APATINSKE BIBLIOTEKE

 

Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“, povodom obeležavanja dva veka od rođenja jednog od najvećih pisaca svih vremena, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, ugostila je poznatog glumca, reditelja i profesora Fakulteta savremenih umetnosti, Nebojšu Dugalića.

Iako je davno gostovao u našem gradu, Dugalić čuva lepa sećanja i izuzetno mu je drago što je dobio priliku ponovo se družiti sa apatinskom publikom.

"Apatin mi je i tada ostao u nekom lepom sećanju, kao jedno toplo mestašce, onako lepo uređeno, sa lepim prostorima i drago mi je da sam sad imao ponovo prilike da dođem. Drago mi je, pre svega, da je večeras ovde tema Dostojevskog i da možemo ponovo da se njime pozabavimo i da ga prizovemo, da se podružimo s njim i da se uz njega i kroz njega zapitamo o sebi", izjavio je Dugalić.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski jedan je od najuticajnijih pisaca ruske književnosti. Pisao je romane, novele i kratke priče. Među najpoznatijim delima svakako se izdvajaju romani Zločin i kazna, Idiot, Braća Karamazovi i mnoga druga dela.

Nebojša Dugalić praktično se celog života bavi izučavanjem lika i dela Dostojevskog, te je svoj analitički pristup na veoma zanimljiv način preneo oduševljenoj publici, a slušajući nadahnjujuće izlaganje, verujemo da će mnogi od prisutnih u publici ponovo ili po prvi put upravo neko delo Dostojevskog pozajmiti iz biblioteke.

"Dostojevski je, generalno, nepresušan i o njemu se može mnogo toga govoriti. Ja se nekako trudim da, govoreći o Dostojevskom, da nekako iznenadim i samog sebe, da kroz govor o njemu ustvari i samom sebi otkrijem nešto što ne znam ili što do sad nisam znao, jer je on zaista jedan od pisaca koga možete neprestano osluškivati i pitati se o tome šta je on ustvari napisao, šta je napisao o nama samima i gde se sve možemo prepoznati u njemu", rekao je Dugalić.

Kako saznajemo od Nebojše Dugalića, na polju glume trenutno radi na trećoj sezoni Državnog službenika, na novoj seriji o ubistvu kneza Mihajla, kao i na mnogo drugih projekata.

izvor:apatinskenovine.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti