četvrtak, 30 septembar 2021 05:35

Novih 166 Ex Libris-a iz celog sveta od petka pred apatinskom publikom

U petak, 1. oktobra, sa početkom u 18 časova i 30 minuta, u Galeriji „Meander“ u Apatinu, biće otvorena Međunarodna izložba Ex Libris-a. Ova izložba organizuje se u okviru 6. Festivala kratke forme „Potpis“ Kulturnog centra Apatin. Ovogodišnji Ex Libris sastoji se od 166 radova od 59 autora iz Tajlanda, Norveške, Nemačke, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, Argentine, Turske, Rusije, Irske, Kine, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije.
Prema propozicijama konkursa, autori su poslali svoje radove na dve teme, prva je Zemlja, a druga tema je slobodna.
Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije, Ex Libris se razvio u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za način likovnog izražavanja u malom formatu. Danas je Ex Libris veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih, kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata, obrade na računaru i digitalne štampe.
Ex Libris je više od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva, a izložbom koja će biti postavljena u petak u apatinskoj galeriji, postojeća kolekcija broji 1.210 Ex Libris-a.
Postavka će se moći pogedati do 21. oktobra.

 

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti