Somborska kafilerija više ne gušiSomborska kafilerija više ne guši

Godinama, čak decenijama unazad Veterinarska ustanova „Proteinka“ je možda celu zemlju uspešno oslobađala animalnog otpada, ali je smradom koji se širio iz njenih pogona, ujedno, zagorčavala život Somborcima.

Konačno, pogoni ove veterinarske ustanove prestaju sa radom, a nakon što je razrešen dosadašnji direktor Đorđe Zorić, na mestu vršioca dužnosti direktora našao se Milorad Veljović, dok se somborska kafilerija pripaja firmi „Energo Zelena“ iz Inđije.

- U prethodnom periodu „Energo Zelena“ je već preuzela neke velike klijente koje je ranije imala „Proteinka“, a u međuvremenu je došlo do odluke Vlade Srbije, na osnovu prethodno donešenog strateškog dokumenta, o pripajanju VU „Proteinka“ „Energo Zelenoj“ u Inđiji - pojašnjava novi čelnik somborske kafilerije Milorad Veljović i dodaje da je u pitanju dugoročan proces koji podrazumeva poštovanje određenih zakonskih rokova, ali koji znači da se u Somboru više ne spaljuje animalni otpad, već se transportuje u Inđiju.

U skladu sa aktuelnim zakonima koji tretiraju rukovanje sporednim proizvodima životinjskog porekla, obaveza svake lokalne samouprave je da ima transfer stanicu koja će omogućiti adekvatno skladištenje animalnog otpada, kao i njen transfer ka onome ko se bavi njegovom preradom. Ovde kažu da je za buduću somborsku transfer stanicu izrada projektno-tehničke dokumentacije već u toku.

S tim u vezi je plan da se u okviru rada Zoohigijenske službe koja funkcioniše pri JKP „Čistoća“ u što kraćem vremenskom roku izgradi transfer stanica. Somborska lokalna samouprava celu prethodnu godinu je subvencionisala odvoženje animalnog otpada iz naseljenih mesta, a ova praksa je nastavljena i ove godine, pa će, uz buduću transfer stanicu, svi stanovnici sa teritorije Grada Sombora imati obezbeđenu adekvatnu uslugu skladištenja animalnog otpada u skladu sa odgovarajućim standardima, a potom i njegovog adekvatnog transporta u „Energo Zelenu“ u Inđiji.

Izvor: Dnevnik

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…