Eko turizam u Zapadnobačkom okruguEko turizam u Zapadnobačkom okrugu Foto: RTV (Jaroslav Pap)

Specijalni rezervat prirode ,"Gornje Podunavlje" nalazi se na krajnjem severozapadu Srbije, na tromeđi sa Mađarskom i Hrvatskom. Eko - centar "Karapandža" smešten je pored vikend naselja Kenđija, na obali Bajskog kanala. Do Monoštorskog rita i Eko-centra se najlakše dolazi preko Sombora i Bezdana.

"Karapandža" je udaljena 30 km od Sombora, 115 km od Novog Sada i 205 km od Beograda, a prilaz je dobar za drumska prevozna sredstva. Osim iznajmljivanja čamaca, kanua i bicikala, po cenama pristupačnim za svačiji džep, preporuka je da se pre aktivnosti na vodi, dobar deo dana provede u šetnji hrastovom šumom. Ekipa RTV-a istraživala kakve mogućnosti pruža eko – turizam u ovom delu Bačke.

Obilasci jedinstvenog Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" i Eko - centra "Karapandža" organizuju se za grupne i individualne posete, a najviše se ovom mestu obraduju deca. Šetne staze su pogodne za kretanje i dece i starijih, jer je teren ravan i odličan za šetnju i relaksaciju.

"Imamo pripremljene i edukativne radionice za istraživački rad na šetnim stazama. Uz to je za sve posetioce omogućeo posmatranje ptica", kaže Biljana Latić, referent za zaštitu zaštićenog područja i životne sredine Vojvodinašume ŠG Sombor.

"Vreme je ovde stalo. Ovde možete upoznati svet biljaka i životinja koje su jedino ovde prisutne u celoj Vojvodini. U stoletnoj hrastovoj šumi imamo gnezda orlova belorepana, crne rode, koje su strogo zaštićene vrste, ali i veliko bogatsvtvo flore i faune, koje ovde imate, ali pod uslovom da ste tihi i mirni, jer morate otovriti sva svoja čula prema toj netaknutoj prirodi", Radmila Šakić Peurača, samostalni referent za zaštićeno područje i zaštitu životne sredine Vojvodinašume ŠG Sombor:

Nakon šetnje ili vožnje bicikla, koji se iznajmljuje kao i čamci i kanui, poseta se nastavlja tokom Bajskog kanala u dužini od 11 kilometara u Srbiji.

Turistima se za prenoćište i gastronomske užitke preporučuje etno kuća "Mali Bordog" u Bačkom Monoštoru. Poželjno je obići pčelarsku učionicu, jednu od retkih u okolini.

"Ovde možete naučiti sve o tome kako funkcionišu pčele, kako se treba ponašati ukoliko se desi neki ubod i šta treba uraditi. Prvenstveno su predavanja namenjena deci da saznaju šta treba da urade kako bi se zaštitili", priča Anica Periškić, pčelarka iz Bačkog Monoštora.

"Kada dođete kod nas možete videti kako izgleda autentična Šokačka kuća, takođe se može spavati na trščarici sa zemljanim zidovima, drvenim podom i krevetima sa udobnim dunjama. U kući su sačuvane stare stvari, naši ljubazni domaćini će goste ponuditi finu medenu rakiju, orahovac, višnjevac..." rekla je Jelisaveta Bešenji, Etno kuća "Mali Bodrog", Bački Monoštor.

"Uz odmor ide i dobra hrana. Ovde se mogu jesti paprikaši od ribe i divljači, razni suhomesnati proizvodi, delicije od meda i nezaobilazna čuvena "Doboš" torta", napominje Zdenka Mitić, sekretar UG Bodrog Bački Monoštor.

Rezervat se upoznaje kroz razne zanimljivosti istorijskog, biološkog i kulturološkog značaja. Eko turizam pruža brojne benefite, a jedan od njih je da napunite baterije i osetite čari divljnije daleko od gradske vreve. Da bi se se sve prirodne draži doživele, treba doći i videti.

Izvor: RTV

 

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…