utorak, 26 oktobar 2021 08:13

SVEČANO OBELEŽEN 24. OKTOBAR, DAN OSLOBOĐENJA APATINA

U Apatinu je danas polaganjem venaca na spomen obeležja poginulim borcima i svečanom akademijom u Domu kulture, obeležen Dan opštine i 77 godina oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Prisutnima se obratila Dubravka Korać, predsednica opštine Apatin.

– Na današnji dan, 24. oktobra, sećamo se oslobođenja naše opštine od mučne okupacije u Drugom svetskom ratu. Ovaj dan za nas Apatince ne znači samo slobodu, već i novi početak i novi razvoj, jer su tada udareni temelji naše opštine kakva postoji i razvija se i danas, 77 godina kasnije. Lokalna samouprava opštine Apatin trudi se da neguje i promoviše slobodarsku i patriotsku tradiciju našeg naroda. Na nama potomcima i mlađim generacijama je da ne zaboravimo žrtvu onih koji su se borili i živote dali za oslobođenje i odbranu otadžbine. A pobeda nad fašizmom jedna je od najznačajnijih pobeda u istoriji civilizacije, rekla je, između ostalog, Dubravka Korać. Na kraju govora predsednica opštine je čestitala dobitnicima Oktobarske nagrade na dobijenom priznanju i zahvalila im na rezultatima koje su postigli.

Opština Apatin je jedna od pet lokalnih samouprava u Vojvodini koja je dobila priznanje SUBNORa „Veliko hvala“ koje je predsednici opštine uručio Jovo Barošević, potpredsednik Republičkog odbora i predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a.

Na svečanosti su uručena i najveća opštinska priznanja, nagrada „24. oktobar“, koje su ove godine dobili: dr Dragan Rastović za doprinos u oblasti humanitarnog rada, Vesna Pavlović za doprinos u oblasti humanitarnog rada i Ruža Silađev za doprinos u oblasti književnosti. Nagrada se sastoji od Povelje opštine Apatin uz novčani iznos od 50.000 dinara.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio dr Dragan Rastović, dečji hirurg i direktor Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

– Izuzetna nam je čast što danas primamo najznačajnije priznanje opštine Apatin, nagradu 24. oktobar, koja je ustanovljena u znak poštovanja i zahvalnosti borcima NOV-a Jugoslavije i pripadnicima sovjetske Crvene armije, koji su ulaskom u Apatin doneli dugo očekivanu slobodu. Mi, ovogodišnji laureati, najsrdačnije se zahvaljujemo na ovom izizetnom priznanju koje nas podseća na teške, ali i divne trenutke stvaralaštva koji su rezultat uspeha u području našeg angažovanja. Zahvaljujemo se svima koji su nam pružili priliku da se dokažemo i stvorili uslove da zaslužimo ovu nagradu, rekao je dr Dragan Radstović koji se odrekao novčanog dela svoje nagrade i poklonio je Dnevnom boravku za osobe sa fizičkim invaliditetom i intelekturalnim teškoćama u razvoju.

Svečanoj sednici su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave Apatin i gosti, među kojima, pukovnik Lazar Ostojić, komandant Prvog centra za obuku VS Sombor, Konstantin Bernigorov, drugi sekretar Amabasade Ruske federacije u RS, dobitnici najvišeg opštinskog priznanja Okrobarske nagrade, predstavnici delegacija koje su položile vence i cveće na spomenik i spomen obeležja boraca i brojni građani.

U Kulturno-umetničkom delu programa nastupio je Gradski hor „Jedinstvo“ i duo Stefan Jančić i Zorana Iđuški.

Brojne delegacije odale su poštu žrtvama Drugog svetskog rata i ratova 1991-1999. godine i položile vence na spomenik poginulih boraca NOR-a i Crvene armije, na biste narodnih heroja, kao i na spomen-ploču.

– Na današnji dan, pre 77 godina, 24. oktobra 1944. godine, jedinice Šeste vojvođanske brigade u sastavu 51 divizije Narodnooslobodilačke vojske u sadejstvu sa jedinicama slavne Crvene armije, pobedile su fašističkog okupatora i posle četvorogodišnje okupacije oslobodile opštinu i grad. Negovanje tradicije NOR-a, oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, je izraz naše ljubavi koja kaže da su borci za slobodu do kraja ostali časni deo istorije i časni deo naše sadašnjosti. Ne smemo zaboraviti žrtve na kojima je izgrađena sloboda koju imamo danas. Zato svake godine polaganjem venaca i cveća obnavljamo sećanje i čuvamo od zaborava naše slavne jurišnike, rekao je, između ostalog, Stevo Drača, predsednik SUBNOR-a opštine Apatin.

Vence i cveće su položile delegacije opštine Apatin, Prvog centra za obuku Vojske Srbije Sombor, Ambasade Ruske federacije u Republici Srbiji, Republičkog i Pokrajinskog odbora SUBNOR-a, Udruženja boraca i potomaka 6. Ličke proleterske i 35. Udarne ličke divizije, opštinskog odbora Apatin kao i gradskih odbora SUBNOR-a Sombora, Subotice, Sremske Mitrovice, Bečeja i NOR-a i Solunskih boraca Rastine, Udruga Antifašističkih boraca i Antifašista Belog Manastira, Vukovara i Borova sela iz Republike Hrvatske, SUBNOR-a Brčko iz distrikta BiH, OO Rezervnih vojnih starešina Apatin, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, Udruženja penzionisanih vojnih lica, OO Asocijacije žena iz Sombora, Udruženja ratnih veterana „Patriotski front“, i opštinskih odbora SNS, SPS, SRS Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca.

izvor:soapatin.org

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.