petak, 08 oktobar 2021 08:18

Međunarodna izložba Ex Libris-a otvorena do 21. oktobra

U Galeriji „Meander“ u Apatinu u toku je Međunarodna izložba Ex Libris-a. Ova izložba organizuje se u okviru 6. Festivala kratke forme „Potpis“ Kulturnog centra Apatin. Ovogodišnji Ex Libris sastoji se od 166 radova od 59 autora iz Tajlanda, Norveške, Nemačke, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, Argentine, Turske, Rusije, Irske, Kine, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije.

Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije, Ex Libris se razvio u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za način likovnog izražavanja u malom formatu. Danas je Ex Libris veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih, kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata, obrade na računaru i digitalne štampe.

Ex Libris je više od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva, a zajedno sa radovima trenutne postavke u apatinskoj galeriji, postojeća kolekcija broji 1.210 Ex Libris-a.

Svi ljubitelji umetnosti izložbu će moći pogledati do 21. oktobra, a spisak autora koji su učestvovali na izložbi, kao i fotografije nagrađenih radova možete pogledati OVDE.

 izvor:025info.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti