Bogat jesenji program apatinskog Kulturnog centra Bogat jesenji program apatinskog Kulturnog centra
utorak, 20 oktobar 2020 05:22

Bogat jesenji program apatinskog Kulturnog centra

Direktorica opštinskog Kulturnog centra Danijela Obradović nam otkriva šta publika može očekivati do kraja godine ukoliko epidemiološka situacija ostane povoljna.

Krajem oktobra meseca Kulturni centar Apatin organizuje peti po redu pozorišni festival. Na repertoaru ćemo imati tri predstave i to:

CRVENI ŠEŠIR 27.10.2020.godine

Predstava je nastala na osnovu istinite priče o dvema poznatim srpskim glumicama. Dugo čuvana tajna ni danas nije obelodanjena. Odnos spojenih sudova naveo je pisca da svoju komediju u radnom naslovu nazove „Spojeni sudovi“. Odustao je, jer bi kolege prepoznale o kome je reč. Komične i tužne scene života pokreću pitanje ljubavi: ko smo mi jedni drugima?

Suparnici ili partneri?

Mržnja ili ljubav?

Smeh do suza ili smeh do smeha?

 Igraju: Mina Lazarević i Nada Blam

Režija: Dimitrije Šašić

Tekst: Rastko Papić

 OVO NIJE DRŽAVNI POSAO 29.10.2020.godine

Osim autorskog dela, tekst se oslanja i na motive iz teksta „Kako nastaje kazališni komad“ Karela Čapeka, drame „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, Šekspirovog „Soneta 66“, kao i pesme „Deca epohe“ Vislave Šimborske.

Monodrama „Ovo nije državni posao“ je predstava koja na komičan način govori o pozorištu, ali i o pripadanju, o veri, kao i o smislu bavljenja kako ovim, tako i bilo kojim drugim poslom. Uz pomoć fiktivnih karaktera, kao i situacija, glumica Danica Grubački na autoirončan način kroz svoja pozorišna iskustva opisuje pozorišni svet „iza kulisa“, naglašavajući da biti glumac ne znači biti izvođač glumačkih radova već da, osim zanata, pozorišni život iziskuje mnoga odricanja i večita samoispitivanja.

Autorka: Danica Grbački

SMEH SAMO SMEH 31.10.2020.godine

Najveći deo predstave Ivana Bekjareva „Smeh, samo smeh“ čine najduhovitiji tekstovi naših najboljih književnika, novinara i humorista, kao što su Dušan Radović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović, Brana Cvetković, Jovan Hadžikostić i drugi, ali i pozorišni monolozi i drama i komedija V. Šekspira, R. Harvuda, B. Nušića, V. Stevanovića, M. Dimića itd. Poseban segment predstave je izbor najlepših stihova F.G. Lorke, M. Bišipa, M. Rakića, A. Šantića, a sve to začinjeno je izborom najreprezentativnijih bisera narodnog stvaralaštva sačuvanih zahvaljujući velikom delu Vuka Karadžića.

Igra: Ivan Bekjarev

Predstave se igraju u Velikoj sali Kulturnog centra Apatin sa početkom u 19 časova. Cena karte za svaku predstavu iznosi 400 dinara. Broj mesta je ograničen u skladu s preporučenim merama Vlade Republike Srbije. Ovim putem molimo cenjenu publiku da poštuju mere zaštite.

FESTIVAL POTPIS U NOVEMBRU

Osim filmskog programa koji je planiran za početak novembra u pripremi nam je još jedan festival, a to je peti po redu festival kratke forme „Potpis“ u okviru kog će biti dodeljena nagrada za najbolju kratku priču „Miodrag Borisavljević“. Ovogodišnji selektor bio je knjižnjvnik Muharem Bazdulj. Takođe imaćemo filmsko i pozorišno veče kao i koncert našeg talentovanog sugrađanina Uglješe Brkljača. U okviru festivala ne smemo da zaboravimo i na otvaranje međunarodne izložbe Ex librisa. Festival će biti održan od 12.11. do 14.11.2020.godine.

KONCERT U DECEMBRU POVODOM 250 GODINA OD ROĐENJA BETOVENA

Želim i da najavim jedan divan koncert koji će biti održan 1.decembra. U pitanju je koncert pod nazivom „Betovenu u čast“ koji je posvećen Ludvigu van Betovenu povodom 250 godina od rođenja ovog čuvenog kompozitora. Koncert će održati vrhunske umetnice Agota Vitkai Kučera-sopran i Jelena Simonović Kovačević-klavir. Ovaj koncert je dobio medijsku podršku i od strane muzičke redakcije RTS-a. Kulturni centar Apatin je prepoznao značaj ovog jubileja i smatramo da ga je potrebno dostojno obeležiti.

Iskreno se nadamo da će epidemiloška situacija biti povoljna, te da ćemo imati priliku da realizujemo sve programe koje smo isplanirali. Koristim priliku i pozivam našu cenjenu publiku da posete bar neke od programa koje smo im pripremili, jer sam sigurna da će u njima uživati. – rekla je Danijela Obradović

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti