Alkohol i nadmetanje srušili Florijana u Kupusini Alkohol i nadmetanje srušili Florijana u Kupusini Foto: Radio Dunav
nedelja, 06 septembar 2020 03:22

Alkohol i nadmetanje srušili Florijana u Kupusini

Samo nedelju dana od kako je u Kupusini, mestu sa većinskim mađarskim življem u vandalskom činu obezglavljen kip Svetog Florijana, apatinska policija je uspela da dođe do počinilaca.

To je za radio Dunav potvrdio Ištvan Peter odbornik u SO Apatin koji kaže da su vinovnici ovog nedela, trojica mladića srpske nacionalnosti iz Kupusine, od kojih jedan maloletan, pod dejstvom alkohola i uz pomoć cigli, polomili statuu.
-Zahvalan sam policiji na brzoj reakciji i rasvetljavanju ovog slučaja. Stanovnike Kupusine je ozbiljno uzdrmao ovaj vandalizam, jer smo ga doživeli kao napad na naš identitet i kulturnu zaostavštinu, kaže Peter. Prema njegovim rečima, poražavajuće je saznanje da su vandali iz Kupusine, mesta u kom je međunacionalna tolerancija na visokom nivou.

-To nam samo govori da moramo i dalje vredno raditi na međusobnom uvažavanju i toleranciji kako se ovakve stvari u budućnosti ne bi događale, poručio je Peter.

Kako Dunav saznaje, mladići su te i prethodne večeri proslavljali odlazak prijatelja u vojsku, nakon čega su u povratku kućama počinili vandalizam.

Protiv njih će biti podnete krivične prijave, a na teret im se stavlja i naknada štete, odnosno troškovi sanacije ovog kulturnog spomenika.

Izvor: Radio Dunav

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti