„Ciklonizacija“ o povećanom broju komaraca na području apatinske opštine „Ciklonizacija“ o povećanom broju komaraca na području apatinske opštine
četvrtak, 27 avgust 2020 06:26

„Ciklonizacija“ o povećanom broju komaraca na području apatinske opštine

MIGRIRAJU IZ NETRETIRANOG KOPAČKOG RITA!

-Razlozi za povećanu brojnost komaraca na teritoriji opštine Apatin su izuzetno povoljni hidrometeorološki uslovi za produkciju komaraca i njihova svakodnevna migracija iz netretiranog područja Kopačkog rita u tretirano urbano područje Apatina, navode u novosadskoj „Ciklonizaciji“, na naše pitanje otkud tolika najezda komaraca, iako se redovno tretiraju.

U dostavljenom saopštenju, koje je potpisao Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću ovog preduzeća, objašnjava se da je Kopački rit zaštićeno područje na teritoriji susedne države u kom se komarci ne tretiraju, a avgust ove godine je neuobičajeno povoljan za hiperprodukciju zbog nedavnog porasta vodostaja Dunava, punjenja rita i aktiviranja velikih izvorišta komaraca.

-Na osnovu parametara sa terena, Opštinska uprava i “Ciklonizacija” su krajem prošle nedelje organizovli sveobuhvatan kombinovani tretman protiv komaraca na celoj teritoriji opštine. U četvrtak 20. avgusta iz helikoptera i aviona izvedeni su tretmani u zaštitnim pojasevima oko Apatina i svih sela, dok je istovremeno sa zemlje izveden tretman ULV generatorima na celoj teritoriji opštine. Kontrola uspešnosti ovog tretmana pokazala je redukciju populacije komaraca od 90 odsto, što predstavlja izuzetno visoku uspešnost. Međutim, rezultati naših akcija anulirani su u vrlo kratkom roku zbog konstantne migracije komaraca iz Kopačkog rita na teritoriju tretiranog Apatina, objašnjavaju u „Ciklonizaciji“.

U saopštenju se još dodaje da,imajući sve ovo na umu, kao i predviđanje da se produkcija novih generacija komaraca u Kopačkom ritu stišava,Opštinska uprava i “Ciklonizacija” planiraju vrlo brzo još jednu seriju tertmana protiv komaraca na teritoriji cele opštine.

Izvor: apatinskenovine.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti