nedelja, 23 maj 2021 16:07

(ВИДЕО) Апатинска прича: Занат који се не заборавља

Апатинска корпара, која је основана давне 1946. годинама је била главни носилац извозне активности на нивоу општине. Током година у којима је пословала, изнедрила је велики број врсних корпара, међу којима је и Апатинка Јагода Лукић.  Иако има 82 године, бака Јагода и даље зна да прави корпе од прућа. Премда у последње време то …

(ВИДЕО) Апатинска прича: Занат који се не заборавља Read More »


Апатинска корпара, која је основана давне 1946. годинама је била главни носилац извозне активности на нивоу општине. Током година у којима је пословала, изнедрила је велики број врсних корпара, међу којима је и Апатинка Јагода Лукић. 

Иако има 82 године, бака Јагода и даље зна да прави корпе од прућа. Премда у последње време то веома ретко ради, радо се присећа својих радних дана и труди се да, макар причом, сачува овај стари занат од заборава.

Подсећамо, до 1950. године, апатински корпарски производи су се пласирали искључиво на домаће тржиште, али о квалитету корпи и намешатаја који су израђивани у Апатинској корпари говори податак да се након тога чак 90% корпарских производа извозило у Западну Европу и Америку, а својевремено је радни колектив корпаре бројао највише запослених радника на територији општине. Све ово и више је него довољно да се управо бака Јагода и овај заборављени занат нађу најновијој ,,Апатинској причи”.


Read full article on 025 info - Apatin


Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.