sreda, 31 mart 2021 05:03

REKREATIVNI RIBOLOVCI POKRENULI PETICIJU ZA UKIDANJE PRIVREDNOG RIBOLOVA

Na adresu USR Bucov iz Apatina je stigla inicijativa nezadovoljnih rekreativnih ribolovaca Zapadnobačkog okruga i okoline koji su pokrenuli peticiju za hitnu obustavu privrednog ribolova na reci Dunav u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ zbog katastrofalnih posledica po aktivnosti i delatnosti koje se ovde obavljaju.

U peticiji se navodi da privredni ribari ne podležu nikakvoj kontroli i da svoj posao obavljaju bez poštovanja bilo kakvih normi koje se odnose na ograničenja ulova, vrste, broja, poštovanja lovostaja, zona zabranjenih za ribolov, mrestilišta, mrestilišta, zimovnika, itd. Ovakvi postupci pretnja su za rekreativne i sportske ribolovce i njihova udruženja, koji uredno plaćaju dozvole za lov, držanje opreme, takmičenja, kao i za poslovanje svih organizacija koje su vezane za legalan sportski i rekreativni ribolov.

U peticiji stoji da je ugrožen i sam upravljač SRP „Gornje Podunavlje“ jer su njegove zakonske aktivnosti na zaštiti i unapređenju ovog privrednog dobra u koliziji sa ovakvim obavljanjem privrednog ribolova, kako u lokalnom tako i u kontekstu prekogranične saradnje.

Peticijom se zahteva:

- hitan uvid i kontrola stanja i efekta privrednog ribolova u SRP Gornje Podunavlje i razgovor sa predstavnicima svih zainteresovanih strana;

- da se trajno zabrani obavljanje bilo kakvog privrednog ribolova na teritoriji SRP Gornje Podunavlje;

- da se po ispunjenju prve dve tačke poveća broj ribočuvara, podigne kvalitet njihovog rada na terenu i pojača kontrola rekreativnih ribolovaca, čak i ako bi to značilo podizanje cene dozvole za rekreativni ribolov.

Iz udrženja USR Bucov pozivaju sve nezadovoljne rekreativne i sportske ribolovce kao i ljubitelje Dunava i prirode da dođu u prostorije udruženja i potpišu peticiju.

Izvor: apatinskenovine.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti