Saslušani novinari po otužbi za organizaciju blokada Saslušani novinari po otužbi za organizaciju blokada Foto: danas.rs
petak, 25 novembar 2022 05:57

Saslušani novinari po otužbi za organizaciju blokada

Nije dostavljen nijedan zakonit dokaz - istakao je Aleksandar Petrović, advokat okrivljenih novinara Sare Mikić i Save Majstorova.

Juče su pred Prekršajnim sudom u Somboru, kao okrivljeni, saslušani novinari portala SOinfo.org, Sara Mikić i Sava Majstorov. Advokat odbrane, Aleksandar Petrović, ukazao je da se njima stavlja na teret da su u decembru 2021. godine organizovali proteste u kojima je blokiran stari kružni tok, „iako su oni o navedenom događaju samo verno izveštavali baveći se na profesionalan način svojim novinarskim pozivom”.

– Za navedeno nije dostavljen nijedan zakonit dokaz, te je odbrana zahtevala da se iz spisa predmeta isključe sve službene beleške i video snimci koji su nastali na nezakonit način uz kršenje brojnih ustavnih i procesnih prava – rekao je advokat Aleksandar Petrović.

On je dodao da ovo nije običan prekršajni postupak u kome se neko tereti za prekoračenje brzine ili zato što je razgovarao mobilnim telefonom na pešačkom prelazu. Ovde je, istakao je Petrović, reč o jedinom postupku koji se u na teritoriji Republike Srbije vodi protiv novinara zato što su radili svoj posao izveštavajući o događajima koji su aktuelni u njihovom gradu.

– Ukoliko kojim slučajem novinari Sara Mikić i Sava Majstorov budu osuđeni na prekršajne kazne, to će biti svojevrsan trijumf cenzure medija i elementarnog ugrožavanja ustavnog prava na rad, te planiramo da o daljem toku ovog postupka blagovremeno obaveštavamo širu javnost i novinarska udruženja – zaključio je advokat Aleksandar Petrović.

Podsećamo, Sava Majstorov, Sara Mikić i aktivista Danijel Mirkov su u aprilu ove godine okarakterisani kao organizatori blokada u Somboru. Prete im novčane kazne od 100 do 150 hiljada dinara. Takođe, protiv njih su podnete i prekršajne prijave zbog blokade puteva.

Izvor: cenzolovka.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.