Koji su simptomi intolerancije na laktozu i kada ih možete uočiti? Koji su simptomi intolerancije na laktozu i kada ih možete uočiti?

Koji su simptomi intolerancije na laktozu i kada ih možete uočiti?

Intolerancija na laktozu je poremećaj varenja izazvan nemogućnošću varenja laktoze, tj. šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.

Laktoza je disaharid i sastoji od molekula 2 šećera – glukoze i galaktoze.

Da bi se složeni šećer razgradio na osnovne elemente potreban je enzim laktaza. Jedino se tako razložena laktoza može apsorbovati u krvotok i iskoristiti za energiju.

Ukoliko tanko crevo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze, nerazgrađena laktoza se slobodno kreće kroz debelo crevo gde bakterije pokušavaju da je razgrade kroz proces fermentacije, piše nutricionista Ivana Mišić.

To dovodi do probavnih smetnji.

Veoma je moguće da ste intolerantni na laktozu ako u periodu od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda imate simptome kakvi su:

• grčevi u stomaku
• nadimanje
• gasovi
• dijareja
• mučnina

Mnoge namirnice za koje ne biste očekivali da sadrže mleko, sadrže laktozu.

Zato, budite oprezni kada, ako ste intolerantni na laktozu.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.