Скупштина општине Кула је на данашњој седници, којом је председавао председник Скупштине општине Кула, Владимир Ђуровић,  већином гласова – 26 за, 1 против, 2 уздржана, 1 није гласао, донела Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину. Претходно, већином гласова, 24 – против и 6 за, нису усвојени амандмани које је поднео одборник ГГ „Критична маса“ Раде Обрадовић.

Руководилац одељења за финансије и привреду Зоран Вигњевић образложио је разлог за доношење Одлуке о изменама и и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Кула за 2021. годину укупно планирани приходи и примања износе 1.699.141.000 динара са пренетим средствима. У истом обиму су планирани и текући расходи и издаци, односно 1.699.141.000 динара.

Према Одлуци о изменама и допунама Одлуке о буџету пренета средства износе 70.254.000 динара, а структура наведених средстава је следећа:

Основни разлог ребаланса је распоређивање преосталог дела месног самодоприноса месне заједнице Липар, усклађивање потреба индиректних корисника средстава буџета као и усклађивање потреба директних корисника буџета, где су додате одређене ставке на расходној страни.  Вигњевић је истакао да је значајно издвојити покриће трошкова за финансирање МНРО „Плава птица“у износу од 1.000.000 динара, конкурс за доделу поклона ђацима првацима у виду школског прибора у износу од 1.000.000 динара, конкурс за вантелесну оплодњу у износу од 1.000.000 динара. Такође, у оквиру конкурса је опредељено 1.700.000 динара за радове на постављењу и одржавању споменика на територији општине Кула, и у овом случају првенствено ће средства бити утрошена на споменик у Липару. Издвојена су средства за пројектно-техничку документацију за пут Липар-Нова Црвенка у износу од 1.000.000 динара, пројекат изградње пута Сивац-Стапар у износу од 1.000.000 динара, план детаљне регулације центра Куле у износу од 2.000.000 динара, мастер план за туризам за период од 2022-2027 године у износу од 500.000 динара, санацију атмосферске и фекалне канализације са партерним уређењем на фрагменту у Кули у износу од 10.500.000 динара, као и радове на објекту Дома здравља у Кули у износу од 650.000 динара.

Врло битан разлог ребаланса буџета је и тај да је на крају 2020. године остварен суфицит од 31.621.000 динара који представља нераспоређени вишак пренетих средстава и тај вишак ненаменских средстава је распоређен на отплату главнице у износу од 21.500.000 динара, отплату камате у износу од 5.750.000 динара, постављање семафора у Црвенки у износу од 3.000.000 динара и санација пода у спортској хали у Црвенки у износу од 1.371.000 динара, закључио је начелник Одељења за финансије и привреду Зоран Вигњевић.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је истакао да је данашњи ребаланс захваљујући повећању прихода и јер имамо где да их расподелимо.

-Начелник буџета је споменуо да је и претходна година завршена са суфицитом, иако је била тешка у целој држави и целој Европи. Поред прихода од пореза на зараде и од пореза на самосталну делатност, продаја парцела у индустријској зони допринела је повећању прихода у општински буџет. Све то био је основ за овај ребаланс и додатну расподелу средстава, рекао је председник Миљанић.

Миљанић је рекао да су средства усмерена делом на социјалу и помоћ најугроженијима.

-Додатна средства за Удружење МНРО „Плава птица“, ове године рекордан износ преко 33 милиона динара. Такође, конкурсом ће бити уздвојена средства за помоћ у лечењу вантелесном оплодњом. Повећана су средства и за културу, опредељена су средства и за завршетак јаслица у Сивцу. Део средстава је добијено из наградне игре „Узми рачун и победи“, а део је обезбедила локална самоуправа, рекао је Миљанић.

Он је говорио о јединственом пројекту који финансира Европска унија, којем је општини Кула припало 400.000,00 долара, којим је предвиђено да се део објеката на територији општине Кула откупи, а део постојећих руинираних објеката уреди, како би се наменили специфичним групама. Пре свега деци из хранитељских породица, која након пунолетства не примају више помоћ од државе, као и друге угрожене категорије – Роми и остали.

Председник Миљанић се осврнуо и на поднете амандмане, те истакао да су већ овим ребалансом повећана средства и за Црвени крст, предвиђена су средства и за вантелесну оплодњу, а када је реч о омладини и средствима која су за то намењена, овим буџетом је за ту намену опредељено скоро 240 милиона динара. Стога, како каже, није потребно узимати са неке друге позиције, јер је и овај ребаланс, а верује Миљанић да ће то бити и будући ребаланси, на основу повећаних прихода.

Када је реч о информисању, председник општине је истакао да општина Кула издваја убедљиво најмање средстава за информисање у држави, те је навео општине Ковачицу и општину Оџаци које издвајају значајно више средстава за информисање, а мање су од Куле и додао да УНС инсистира да издвајања за медије буду 2 одсто, а општина Кула издваја свега 0,5 процената. Нешто бољи проценат је кад је развој туризма у питању, мало више од 1 проценат општинског буџета одлази у те намене.

-Кад је програм социјале и дечије заштите у питању, 157 милиона се издваја за ову намену, од беби пакета, помоћи за треће и свако наредно дете, ученичке награде, награде и стипендије за децу ратних војних инвалида, за домове ученика у средњим школама, превоз ученика, превоз студената, студентске награде, поклон ђацима првацима, једнократна помоћ становништву, помоћ удружењима пензионера и инвалида, куповина кућа,… све ове мере доносе се на основу детаљне анализе шта је грађанима у том тренутку најпотребније, рекао је председник Миљанић.

Велибор Милојичић, одборник ОГ „Александар Вучић-Зато што волимо Кулу“ рекао је да је ово први амандамани који су опозициони одборници поднели за претходне две ипо, три године.

-Треба да знају да се право на беби пакет и сва остала права која се односе на финансијску подршку породици са децом црпе из Одлуке о финансијској подршци породици са децом и да је то данас четврта тачка дневног реда. Тако да, ако су имали искрене намере да помогну, требали су предложити амандамне на ову Одлуку, па да озбиљно причамо, рекао је Милојичић.

Милојичић је истакао да се Одлуком о финансијској подршци породици са децом уводе нека нова права. Уводе се права на бесплатан школски прибор за децу првих разреда. Кад је ребаланс буџета у питању, Милојичић је рекао да је приход од пореза на зараде за две године порастао за 17 посто, односно да је у 2020. години убрано 406 милиона пореза на зараде и да је то резултат одговорне локалне власти.

Након усвојеног ребаланса, већином гласова су донете Одлуке о: консолидованом Завршном рачуну буџета општине Кула за 2020. годину и Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Кула за 2020. годину, изменама Одлуке о симболима општине Кула и њиховој употреби, финансијској подршци породици са децом и побољшању услова за задовољавање основних потреба деце при образовању и васпитању и јавно-приватном партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије из новоинсталисаних кондензационих котлова на гас за 10 јавних објеката општине Кула.

Такође, одборници су већином гласова донели и Одлуке: о утврђивању назива улица на територији општине Кула, преносу јавне својине општине Кула у јавну својину Републике Србије, без накнаде, за потребе Министарства унутрашњих послова, као и предлог Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Кула за 2021. годину. Донета су и Решења о давању сагласности на измене Програма пословања за 2021. годину комуналних предузећа и на Програм рада установа чији је оснивач општина Кула за 2022. годину, а разматран је и Извештаја о раду установа чији је оснивач општина Кула за 2020. годину.

На самом крају седнице донета су кадровска решења, након којих су одборници постављали питања. Седница је завршена у 14.20.


Скупштина општине Кула је на данашњој седници, којом је председавао председник Скупштине општине Кула, Владимир Ђуровић,  већином гласова – 26 за, 1 против, 2 уздржана, 1 није […]

Read full article on Kula


Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...