Градски базен у Сомбору отворио је врата за посетиоце 11. јуна. Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић и чланица Градског већа задужена за спорт, Антонија Нађ Kосановић, обишли су Градски базен заједно са директором Спортског центра „Соко“, Дарком Kосановићем. 

  • Директор нам је показао све новине које се налазе од ове године на отвореном базену, а тичу се мобилијара, тако да ће и наши најмлађи имати још додатног садржаја, такође уређене су цветне леје око самог базена и видимо да је све на врхунском нивоу и већница и ја смо презадовољни како то изгледа. Надамо се да ће време послужити ових дана и да ће отворени базен бити пун, рекао је градоначелник. 

Директор СЦ „Соко“ Дарко Kосановић истакао је да су од ове године цене улазница смањене, па се сет од 10 улазница за децу, пензионере и студенте може купити за 800 динара. Уређено је прохромско степениште, а сем тога, посетиоце очекује још новина. 

  • У складу са жељама наших посетилаца, претходних година је био мањак лежаљки, набавили смо нови контигент, исто тако проширили смо избор хране и пића у бифеу, одатле ће родитељи моћи да посматрају своје малишане где имамо ново опремљено игралиште и све у складу са новом ситуацијом и са наравно лепшим временом очекујемо већи број посетилаца, рекао је директор СЦ „Соко“.

Kосановић додаје да ће се 14. јула одржати „Игре на води“, спортско-рекреативни програм који ће бити реализован уз подршку Града Сомбора, а улаз ће за све суграђане бити бесплатан.

The post Градски базен у Сомбору међу првима у Србији отворен за посетиоце first appeared on 025 инфо вести.

Градска библиотека „Карло Бијелики“ и ове године је узела учешће у манифестацији Ноћ књиге, под слоганом „Прича која траје“, 18. јун 2021. Године. 

Након више од годину дана поново је омогућен слободан приступ полицама и самостално бирање књига.

На Позајмном одељењу за одрасле биће приређена изложба Лагуниних издања, а одељење ће бити отворено до 22 сата.

Ноћ књиге је регионална културна манифестација коју организује издавачка кућа Лагуна.

The post Сомборска Градска библиотека узела учешће у манифестацији Ноћ књиге first appeared on 025 инфо вести.

Град Сомбор у сарадњи са ПСС „Сомбор“ доо Сомбор и удружењем SECPA организује акцију прикупљања пестицидног амбалажног отпада на подручју Града Сомбора у периоду од 21.06.2021. до 24.06.2021.

Сакупљање амбалажног отпада од средстава за заштиту биља организовано је по следећем распореду:

понедељак – 21.06.2021.уторак – 22.06.2021.
среда – 23.06.2021.
Растина8:00-9:00А.Шантић8:00-9:00Бачки Брег8:00-9:00
Гаково9:00-10:00Чонопља9:30-10:30Колут9:30-10:30
Риђица10:30-11:30Кљајићево11:00-12:00Бездан11:00-12:30
Станишић12:00-13:00Телечка12:30-13:30Бачки Моноштор13:00-14:30
Светозар Милетић13:30-14:30
четвртак – 24.06.2021.
Стапар8:00-9:30
Дорослово10:00-11:30
Град Сомбор8:00-12:00

У свим насељеним местима место сакупљања је испред месних заједница, а за месне заједнице на подручју Града Сомбора као и салашка и приградска насеља  место сакупљања је у објекту ПСС „Сомбор“ на обилазници, Индустријска зона бб, ЈУГ 3  (преко пута Хиподрома).

Са амбалажом од средстава за заштиту биља потребно је поступати правилно и одговорно.

1. Исперите амбалажу најмање три пута одмах након њеног пражњења,

2. Безбедно чувајте на Вашем имању и

3. Предајте овлашћеном оператеру на локацији преузимања у заказано време.

Галерија Kултурног центра Лаза Kостић представила је нову поставку Симул уметника Валентина Варге. Посетиоци имају прилику да виде једанаест радова у форми видео радова и колажа направљених, углавном од рециклажних материјала, а сви љубитељи уметности изложбу могу погледати изложбу до 26. јуна.  

Симул Валентина Варге у самом називу садржи почетна слова речи симулација и симулакрум – што даље имплицира на основну идеју уметниковог исказа. Уметник је изложио технички врло разнолика уметничка дела где су намерно изостављене границе које, у најбољем случају, могу да се поставе између настанка/рађања и нестанка/претварања у другу енергију. Можда се то најбоље огледа кроз Имагyрос инсталацију која се састоји од ре/употребе дечијих плишаних играчака  сложених тако да асоцирају на свима познат месни деликатес са ражња. Овако директна провокација  није није ништа друго него још директније оправдање за назив изложбе Симул: симулација уметника информацијама које извлачи из контекста порекла делова Имагyроса истовремено га постављајући у контекст уметничког дела као таквог.

Промишљање о другом појму, симулакруму, јесте тачка на коју Валентин Варга рачуна, јер то је заправо шта он и ствара: копија без оригинала. Ако су имагинарне границе постављене тако да се дата енергија претвара у другу енергију, поимање те друге енергије нама није познато, јер су, теоријски, фреквенције измењене, тј наш осет за изводљиви оригинал није у стању да препозна нешто што није препознатљиво кроз културни артефакт. У том смислу, бодријаровски изречено, уметник комуницира поновном употребом свакодневних предмета (мисли се на потрошачко друштво) путем масовних медија (видео радови) стварајући један сасвим нови, хиперреалан простор који, парадоксално, нема корене у реалности, из које је настао. 

Транзицијски моменат који поништава било какву релацију стварности и симулакрума, могуће да лежи на истој оној равни на којој лежи поимаје рађања и смрти: ако знамо да су обе присутне, знамо да и једна другу апсолутно искључују. Уметников Симул то доказује.

Слађана Драгичевић Трошић, историчарка уметности

Како преноси РТС, најкориснији играч НБА лиге, Никола Јокић, стигао је Србију и дошао у свој родни Сомбор. С обзиром на то да је велики заљубљеник у коње, прва дестинација била му је сомборски хиподром, где је провозао свог коња једноседом и опустио се после дугог пута.

Свечани дочек за сомборског МВП-а, како је најављено, биће уприличен у петак, 18. јуна, од 20 часова, на Тргу Светог Тројства у Сомбору.

У Великој скупштинској сали зграде Жупаније одржана је десета седница Скупштине града Сомбора. Седницом је председавао председник Скупштине Града Зоран Рус. Одборници су одлучивали о 17 тачака дневног реда.

Скупштина Града усвојила је Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Града Сомбора за 2021. годину. У оквиру ове подршке Град Сомбор је издвојио средства у износу од 2.000.000,00 динара, од којих је 700.000,00 динара намењено су за набавку садница лаванде које ће путем јавног конкурса доделити заинтересованим пољоривредницима, а средства у озносу од 1.300.000,00 динара предвиђена су за набавку нових пчелињих друштава и опрема за пчеларство, која ће такође Град доделити путем јавног конкурса пољопривредницима који се баве пчеларством.

Одборници су на 10. седници усвојили Одлуку о завршном рачуну буџета Града Сомбора за 2020. Годину са консолидованим извештајем о трошењу средстава буџетских корисника.

Скупштина је дала сагласност на статуте Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Културног центра „Лаза Костић“, Народног позоришта Сомбор и Галерије „Милан  Коњовић“.

За директора ЈКП „Чистоћа“ сомбор именован је Драган Радојчић, а за директора Галерије „Милан Коњовић“ Милена Рацков Ковачић.

Четврти по реду Фестивал мултикултуралности “МултиKулти Сомбор 2021” ће се ове године одржати у среду, 23. јуна, на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, у организацији Kултурног центра „Лаза Kостић“ Сомбор.

У оквиру фестивалског програма, у 17 сати биће отворен Базар рукотворина, на ком учествују удружења жена која се баве старим занатима, са територије Аутономне Покрајине Војводине. На свечаном отварању, које ће бити уприличено у 19 часова, посетиоце ће поздравити директорка Kултурног центра, Весна Шашић, као и представници Града, након чега следи културно-уметнички програм, наступи ГKУД-а “Сомбор” из Сомбора и ГKУД-а “Раванград” из Сомбора. Након кратке паузе, а с почетком у 21 час, гледаоци ће бити у прилици да виде музичко-сценски спектакл базиран на разноликости ритмова Србије и Балкана, у извођењу трупе “Уна Сага Сербица” из Београда, представу под називом “Игра богова”.

Уна Сага Сербица, настала 2002. године, јесте играчки ансамбл који чине млади, професионални играчи и кореографи чији је циљ да оживе наше богато играчко наслеђе и одушеве публику. Kомбинујући игру, костимографију, сценографију, музику, полазећи од фолклорне уметности, уз познате етно ритмове, стварају несвакидашње перформансе на просторима Балкана.

  • Моћ љубави према игри и божанске силе преточили смо у пројекат “Игра Богова”, који је премијерно изведен 2018. године. То плетиво уметничког изражавања говори о првом сусрету љубавника, превазилажењу препрека, стрпљењу, вечитој борби и надасве победи искреног и храброг срца, рекао је Светозар Kрстић, оснивач трупе “Уна Сага Сербица”.

Poslednje vesti - Sombor - Apatin - Kula - Odžaci