Opasan trend: Zdravi kupuju lek za dijabetes da bi smršali, nuspojave ozbiljne

U srpskim apotekama vlada nestašica leka protiv dijabetesa tipa 2. Zdravi ljudi kupuju Ozempic da bi smršali, piše City Magazine i podseća da ovaj bizaran trend već dugo hara Holivudom.

Po društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vreme nisu u mogućnosti da pronađu lek Ozempic u apotekama, piše City Magazine. Razlog nestašice ovog leka je prilično bizaran. Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, lek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj inovativni lek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje.

„Zbog te svinjarije moj ćale mora nedeljama ozbiljno da planira i neretko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju ozempik koji mu je kao dijabetičaru prepisan“, citira City Magazine jednog korisnika Tvitera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svetu je već duže vreme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko lekara čiji su pacijenti slavni glumci, pevači i druge poznate zvezde je za Vol strit džornal progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lekom Ozempic, koji je namenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lekovi poput Ozempica vrlo efektivni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto telesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice leka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Lekari takođe upozoravaju da lek ne bi smele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.