sreda, 09 februar 2022 07:51

Aplikacija za brzo gašenje požara funkcionisaće na teritoriji opštine Odžaci

Kada izbije požar na nekoj lokaciji, najbitnije je da se brzo i efikasno reaguje, a upravo ovaj segment rada biće poboljšan na teritoriji opštine Odžaci. Dobrovoljna vatrogasna društva će ubuduće imati na raspolaganju novu aplikaciju koja funkcioniše po principu alarma za brzu dojavu požara.

Ovaj sistem koriste mnoga vatrogasna društva širom zemalja Evropske unije, a do sada je uspešno implementiralo nekoliko desetina domaćih vatrogasnih društava, među kojima su i ona iz Novog Sada, Zrenjanina, Kovina.

Dušan Mojović, iz kompanije „Ringtel“, koja je razvila aplikaciju za dinamično alarmiranje, navodi sledeće:

-Ta aplikacija služi pre svega dobrovoljnim vatrogasnim društvima radi što bržeg i boljeg odaziva na intervenciju. Tu je vreme ključan faktor, tako da ova aplikacija skraćuje vreme odziva na intervenciju i za nju nije potreban nikakav poseban hardver. Znači, koristi se ono što većina ljudi ima u današnjem vremenu, to su smart telefoni i ne treba nikakva posebna instalacija, sve stoji na vebu. Naš server to održava i tu aplikaciju će kao jedan od prvih vatrogasnih saveza u Srbiji dobiti OVS Odžaci.

Ceo projekat podržala je i lokalna samouprava, a predsednik OVS Odžaci, Božidar Jovanović, ističe da će vatrogasna društva podržana ovim sistemom moći efikasnije i lakše da obaveštavaju svoje članove i brže će organizovati izlazak na intervenciju.

Osim toga, važno je istaći da OVS Odžaci konstantno unapređuje svoj rad uz nesebičnu podršku lokalne samouprave, najčešće putem pomoći u nabavci neophodne opreme.

Jovanović je izdvojio da je na prošlogodišnjem konkursu opština Odžaci opredelila određena sredstva za nabavku opreme.

-Svako društvo će dobiti po jedno B i jedno C crevo, jednu turbo mlaznicu, a dobili smo i tri brentače koje ćemo koristiti za obuku dece za takmičenja. Opremu koju smo dobili gledaćemo da upotrebimo na najbolji mogući način, čuvaćemo je i koristiće svim društvima.

Vrednost ove nabavke je bila 378.000 dinara. Oprema će unaprediti rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, jer kako se navodi iz OVS, oprema koju su društva posedovala bila je dotrajala i stara.

-Sigurno je da će nam ova pomoć od strane opštine biti vetar u leđa. Takođe i nova aplikacija koju upravo implementiramo omogućiće nam da umrežimo dobrovoljna vatrogasna društva sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom, gde ćemo u svakom trenutku imati lakši pristup ljudima prilikom odlaska na intervencije, lakše ćemo moći pratiti brojno stanje ljudstva i statistiku broja požara. Zaista sa ovim započinje jedna nova epoha u radu OVS Odžaci i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz opštine Odžaci – kaže Goran Stokuća iz DVD Bački Brestovac, koji je i član OVS Odžaci.

U odžačkoj opštini deluje 6 vatrogasnih društava, a za programe saveza ova godine je iz budžeta opštine izdvojeno 785.000 dinara.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.