Kako da anonimno prijaviš ako čuješ da komšija bije ženu Kako da anonimno prijaviš ako čuješ da komšija bije ženu Foto: Mila Jovanović
četvrtak, 22 septembar 2022 07:02

Kako da anonimno prijaviš ako čuješ da komšija bije ženu

Reagujte na vreme!

U 24 sata jedan muž je ubio svoju ženu u Zemunu, a drugi je usmrtio bivšu suprugu u Subotici. Od početka godine imali smo 23 slučaja femicida u Srbiji. Autonomni ženski centar navodi da za sada nema zvaničnih informacija o tome da li je bilo ko prijavio sumnju na nasilje u porodici u oba slučaja, iako mediji izveštavaju da su komšije viđale sada pokojnu S.S. kako stalno nosi tamne naočare i maramu.

Postavlja se pitanje – da li je ovo ubistvo moglo biti sprečeno da je neko od komšija prijavio nasilje?

Građani koji su svedoci da se u njihovom okruženju ili komšiluku dešava nasilje, dužni su da tako nešto prijave policiji, koja nakon toga mora izaći na teren. Takođe, jako je bitno znati i da prijava nasilja nad ženama, ali i drugim licima, može biti anonimna, te svako ko je svedok bilo kakvog oblika nasilja, isto treba i da prijavi.

Nakon izlaska na teren, policija u slučaju porodičnog nasilja udaljava nasilnika iz kuće, odnosno izriče mu hitnu meru zaštite u trajanju od 48 sati. Nasilnik dobija zabranu prilaska žrtvi u trajanju od dva dana, odnosno 48 časova.

Ova mera dosad se pokazala efikasnom, tako da se nemojte libiti da pozovete policiju ako čujete svađu, vikanje, lupanje ili ako prepoznate bilo koji oblik zlostavljanja.

Partnersko nasilje nad ženama je najčešći oblik nasilja. Počinje od pretnji, potom jačeg stiska, guranja, a potom se pretvara u udarce. Najčešće se ogleda u omalovažavanju i ponižavanju ženske osobe. Partnersko nasilje neretko počinje sa zabranama koje nasilnik izriče žrtvi.

Porodično nasilje, je takođe, jedno od najzastupljenih oblika nasilja u Srbiji. Specifično za ovaj oblik jeste da se najpre ispoljava nasilje nad ženama, a potom i nad drugim ukućanima, odnosno deci. Neretko su svi u kući zapravo žrtve nasilnika.

U Srbiji je kaznena politika za krivično delo nasilje u porodici blaga, a najčešće je reč o novčanoj kazni ili do tri godine zatvora. Upravo zbog toga nasilnici su neretko povratnici.

Porodično nasilje se često završava femicidom, odnosno ubistvom žene, a određena istraživanja pokazala su da se ono neretko dešava upravo onda kada žena želi da prekine maltretiranje i izađe iz začaranog kruga nasilja.

„Prema medijskim izveštajima i saznanjima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene u porodično-partnerskom kontekstu, od kojih je trećina prethodno nasilje prijavljivala institucijama. Država Srbija stalno poziva žrtve nasilja u porodici da prijavljuju nasilje, a ne čini dovoljno da se postupanje svih profesionalaca ujednači tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu“, stoji u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Prošla godina u znaku nasilja nad ženama

Inače, prema prošlogodišnjoj statistici koju je iznela Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće, tokom 2021. veći broj žena je zatražio smeštaj i zaštitu u pomenutim objektima.

Ipak, iako je zabeležen porast broja prijava nasilja nad ženama, neophodno je konstantno ohrabrivati žrtve da progovore o onome što trpe.

Stop nasilju nad ženama – Kako prijaviti nasilje?

Žene nasilje mogu da prijave na razne načine, ali i da potraže stručnu pomoć koja im je neophodna i koja će im pomoći da to učine.

Policija 0800/100-600

Ženski centar – SOS telefon 021/422-740

Savetovalište protiv nasilja u porodici – SOS telefon i Sigurna kuća, 0800/011 011, 062/304 560, 011/2769 466

Autonomni ženski centar 011/266-2222

ASTRA (Akcija protiv trgovine ženama) 011/785-0000, 065/3347-817

No mobbing – SOS protiv zlostavljanja na poslu 064/2127-880

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.