U TOKU AKCIJE POŠUMLjAVANјA NA VIŠE LOKACIJA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA U TOKU AKCIJE POŠUMLjAVANјA NA VIŠE LOKACIJA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA
nedelja, 13 novembar 2022 06:28

U TOKU AKCIJE POŠUMLjAVANјA NA VIŠE LOKACIJA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

Poznato je da Sombor, kao najzeleniji grad u Srbiji, prednjači u zelenim politikama i važi za jedan od ekološki najosvešćenijih gradova u Srbiji. Grad gde se sistemski ulaže u unapređenje zaštite životne sredine i gde se sistemski neguju zelene površine. To potvrđuje i činjenica da je ove godine trostruko uvećan budžet za oblast zaštite životne sredine, a kako navodi i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, u planu je da se u narednoj godini taj budžet i dodatno poveća.

Trenutno, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, u toku su radovi sadnje vetrozaštitinog pojasa u Čonoplјi, za šta je obezbeđeno 450 sadnica.

„Ove godine smo trostruko povećali budžet za oblast zaštite životne sredine, a u 2023. će biti još dodatno uvećan. Danas smo u Čonoplјi, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, započeli sadnju vetrozaštitinog pojasa sa 450 sadnica. Podizanjem zelenih pojaseva ostvaruju se višestruki benefiti, sprečava se erozija vetrom, samim tim čuvamo površinske slojeve zemlјišta koji sadrže najviši procenat humusa, štitimo puteve od snežnih smetova, povećavamo zeleni fond u našem gradu. U protekle tri godine, na teritoriji Grada i naselјenih mesta, podignuto je preko 6 km zaštitnih pojaseva“, rekao je gradonačelnik Sombora.

Pomoćnik ministarke za zaštitu životne sredine, Dejan Furijanović, pohvalio je posvećenost i rad lokalne samouprave u ovoj oblasti, te pozvao nadležne u Gradskoj upravi da nastave da učestvuju na konkursima koje raspisuje nadležno Ministarstvo, kako bi naš grad nastavio da budu u vrhu liste ekoloških gradova, kako u svom okruženju, tako i u celoj zemlјi.

„Ministarstvo zaštite životne sredine kako ove, tako i sledeće godine objaviće Javne konkurse na kojima apelujemo da opština Sombor i dalјe učestvuje, jer ovakve i slične akcije pospešuju bolјem i zdravijem vazduhu kako i na teritoriji opštine Sombor, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije“, istakao je Furijanović.

Još jedan od dokaza koji govori u prilog tome da Grad neguje svoj „zeleni“ identitet je uspešno rešavanje problema Proteinke, gde je u toku sadnja 1500 novih sadnica.

„Paralelno sa današnjom sadnjom, završava se još jedan zajednički projekat Grada i Ministarstva zaštite životne sredine, reč je o projektu sanacije zemlјišta u Proteinci. Ovo je bila ekološki najproblematičnija lokacija na teritoriji našeg Grada. Sanacijom zemlјišta i sadnjom 1500 sadnica, mi trajno rešavamo ovo pitanje i dobijamo značajnu novu zelenu površinu u gradu“ , objašnjava Ratković i dodaje da je Grad Sombor ponosan na svoje zelenilo, ali i dosledan u vođenju zelene politike, što potvrđuje izgradnjom i uređenjem novih parkova, novih zelenih oaza i površina pod šumom, a sve u cilјu kvalitetnijh uslova za život naših sugrađana.

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.