Apatin u panici zbog crnog pantera: Pripremili smo motke ako naiđe zver Apatin u panici zbog crnog pantera: Pripremili smo motke ako naiđe zver
četvrtak, 10 novembar 2022 18:09

Apatin u panici zbog crnog pantera: Pripremili smo motke ako naiđe zver

Ceo Apatin, ali i šire, podigao se na noge nakon što je u javnosti odjeknula vest da je u obližnjem selu Sonta viđena divlja zverka - crni panter. Da to nije izmišljena priča već istina potvrdile su i Vojvodinašume u svom zvaničnom saopštenju uz upozorenje da je reč o opasnoj životinji.

Iako su u početku mislili da je u pitanju šala, meštani ovog sela, ali i okoline, preduzimaju određene mere opreza nakon što su iz JP „Vojvodina šume“ izdali saopštenje kojim upozoravaju na ovu opasnu životinju.

Meštanin Sonte Ivan Tarbuk koji u ovom podunavskom selu živi više od pola veka, kaže za Nova.rs da je „vrag odneo šalu“, te da nije na odmet da se naoruža motkama.

„Moram priznati da nisam verovao kada mi je košinica rekla šta pišu novinari. Pomislio sam, neko je napravio dobru šalu. Međutim, kada su ovi naši iz „Vojvodina šume“ objavili da budemo na oprezu, rekao sam ženi daj one motke što tresemo šljive, nek nam budu uvek ispred kuće. Žena i ja živimo sami, ne daj Bože da nas napadne, pa niko nas ne bi pronašao. Mada, kaže komšija Jova da panter neće na ljude, nego da juri kokoške, ali, ko će ga znati“, kaže nam ovaj meštanin.

Njegov sugrađanin Adam Nikolić priznaje za Nova.rs da je olako shvatio vest da je u Sonti viđen leopard crnog krzna, ali kaže da mu, nakon zvaničnog saopštenja, ipak nije svejedno.

„Živim u naseljenom mestu, tako da nisam preterano uplašen jer ne verujem da bi se ovuda motao panter. Mada, čuo sam da on već nekoliko meseci šeta, moguće je da se adaptirao i navikao na ovu sredinu. Znam da jede mačke i kučiće, ali ne verujem da bi napao ljude, jedino ako se uplaši“, ističe Nikolić.

On dodaje da u Apatinu postoje napuštena mesta koja izgledaju kao prašuma, te da ga ne čudi da je panter isprva tu boravio.

„Radim u jednoj fabrici u Apatinu, vozim se autobusom. Toliko ima napuštene zemlje, zarasle, da je zaista moguće da je životinja tuda šetala. Moj pokojni deda je pričao kako je stalno tokom zime viđao vukove koji su dolazili preko Save u ove krajeve. Prema tome, vrlo je moguće da je panter zaista tu. Na sreću, ne šetam, ne zalazim u šumu niti na područja gde nema žive duše, tako da ne verujem da će se približiti mojoj kući“, kaže naš sagovornik.

Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“, prvog privatnog zoološkog vrta i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da o postojanju ove zveri kod nas nema ranijih svedočenja.

„Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora“, kaže Mirić.



On ujedno tvrdi da ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude.

„U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi“, kaže Milan Mirić.

Podsetimo, Petar Sladić, inače za sada jedini žitelj koji je pristao i da se identifikuje kao osoba koja je svojim očima videla ovu zver iz porodice mačaka, za novosadski Dnevnik rekao je da mu nije svejedno „jer se i njegova deca često voze sama biciklima u okolini, po šumi i po poljima“.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.