Neizvestan početak rada zatvorenog bazena sportskog centra u Somboru Neizvestan početak rada zatvorenog bazena sportskog centra u Somboru
sreda, 09 novembar 2022 07:45

Neizvestan početak rada zatvorenog bazena sportskog centra u Somboru

Od 2018. godine, zatvoreni bazen Sportskog centra „Soko“ je svake godine počinjao sa radom 1. oktobra i radio neprekidno do sredine juna naredne godine izuzev u doba pandemije koronavirusa, kada je bazen radio po preporukama i odlukama Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije.

Ove godine vrata bazena u kompleksu Sportske hale „Mostonga“ ostala su zaklјučana i u novembru, pa se o razlozima izostanka početka kupališne sezone u zatvorenom prostoru javnosti izjasnio SC „Soko“.

„Prvi i osnovni razlog su radovi na krovnoj konstrukciji koji su neophodni zbog bezbednosti svih posetilaca. Zatvoreni bazen je poslednji put značajno saniran 2009. godine kada je, između ostalog, izvršeno samo farbanje čelične konstrukcije”, kaže se u javnom obraćanju SC „Soko“, objavlјenom na službenoj fejsbuk stranici ove ustanove. Vremenom, zbog agresivne sredine usled prisustva hlora, dolazi do stradanja čelične konstrukcije i pojave korozije, što iziskuje uklanjanje rđe, ojačavanje krovne konstrukcije i nanošenje zaštitnog premaza u više slojeva specijalnim bojama otpornim na hlor.

Zatvoreni bazen je ove godine radio do 10. juna kako plivački klubovi ne bi imali pauzu u trenažnom procesu, te su treninge nakon nekoliko dana nastavili na otvorenom bazenu, naglašavaju u SC „Soko“, te se odmah nakon pražnjenja zatvorenog bazena pristupilo ispitivanju stanja krovne konstrukcije koje su obavili stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Subotice, koji su mišlјenje svoje komisije dostavili Sportskom centru 3. avgusta, nakon čega je urađen predmer neophodnih neophodnih radova koji je dostavlјen 18. avgusta.

„Soko” je objavio Javnu nabavku za potrebne radove 27. tog meseca, a zakonski rok trajanja ovakve nabavke je minimum 15 dana. Nakon otvaranja ponuda 12. septembra, ustanovlјeno je da nijedan od tri ponuđača nije ispunio uslove definisane nabavkom na osnovu čega je doneta Odluka o obustavi postupka – pojašnjavaju u SC „Soko“. Po isteku zakonskog roka za žalbe, raspisana je nova javna nabavka 6. oktobra i nakon završetka postupka objavlјena je Odluka o dodeli ugovora najpovolјnijem ponuđaču, koja je podrazumevala predviđeni rok za izvođenje radova od 30 dana od dana uvođenja u posao o zahtevanu garanciju na izvedene radove od pet godina.
Kako ističu u SC „Soko“ u zakonskom roku drugoplasirani ponuđač, odnosno učesnik u procesu realizacije javne nabavke je uložio žalbu, a zakonska regulativa u ovakvim slučajevima nalaže da konačnu odluku donosi Komisija za zaštitu prava ponuđača u roku od 30 dana od dana prijema potrebne dokumentacije.

„Ne tražeći alibi za nastalu situaciju, ovim saopštenjem želimo da se izvinimo svim građanima, a pre svega našim korisnicima, za ovakav splet okolnosti koji je doprineo da početak rada bazena bude odložen” objavio je Sportski centar.

Osnovci bez obuke plivanja
Zbog ovih okolnosti neizvestan je i početak, decenijama unazad tradicionalne, obuke plivanja za đake drugih razreda svih gradskih i seoskih osnovnih škola u Somboru i okolini. Naime, ovaj grad je bio jugoslovenski pionir u obuci svih svojih osnovaca-neplivača, koja je ustalјeno počinjala sa prvim danima novembra, zbog čega je i SC „Soko“ svojevrmeno bio ovenčan prestižnom „Spartakovom nagradom“, najvećim sportskim priznanjem u AP Vojvodini.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.