Savet za bezbednost saobraćaja podelio rotaciona svetla traktoristima Savet za bezbednost saobraćaja podelio rotaciona svetla traktoristima
utorak, 01 novembar 2022 04:36

Savet za bezbednost saobraćaja podelio rotaciona svetla traktoristima

U izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja, 2009. godine, vozačima traktora nametnuta je obaveza da na drumu moraju da imaju postavlјena i uklјučena žuta rotaciona svetla, ne bi li bili daleko vidlјiviji.

Kao što to već biva u Srbiji, primena ove zakonske norme se u početku poštovala, što je imalo efekta s obzirom na činjenicu da su u do tada u ukupnom zbiru svih saobraćajnih nesreća i nezgoda neosvetlјeni traktoristi bili vinovnici 10 odsto slučajeva povreda u saobraćaju, ali protok vremena i „gledanje kroz prste“ nesavesnim traktoristima doveo je do toga da, pogotovo u jesenjim mesecima kad je i najviše polјskih radova i lošeg vremena, ovakva svetlosna signalizacija prosto „iščezne“ sa krovova traktorskih kabina.

Upravo zbog toga u Domu kulture u Klјajićevu, somborski Savet za bezbednost saobraćaja je upriličio predavanje namenjeno polјoprivrednicima, a prvenstveno usmereno na bezbedno učešće traktora i drugih polјoprivrednih mašina u saobraćaju. Predavači su bili predstavnici Saobraćajne policije Policijske uprave Sombor, Renata Kosanović i Staša Kovačević, a ovom događaju prisustvovali su i članovi Saveta za bezbednost saobraćaja, Đorđe Zorić i Rosana Krstić.

-Želimo da povećamo njihovu vidlјivost, bezbednost drugih učesnika u saobraćaju i ovde smo, pored svih tih prezentacija, doneli i rotaciona svetla, kojih ima 80, da podelimo za polјoprivrednike iz naselјenog mesta Klјajićevo, ali i iz njemu susednih Čonoplјe i Telečke- pojasnio je Đorđe Zorić. Nabavka i podela rotacionih svetala, baš kao i sve ostale aktivnosti Saveta poput nabavke i besplatne podele svetloodbojnih prsluka, dečijih sedišta za bicikle i automobile, kacige za bicikliste i motocikliste, finansiraju se iz naplate kazni nesavesnim vozačima.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.