Prvi put u istoriji somborskog pozorišta na scenu stali slepi i slabovidi (VIDEO) Prvi put u istoriji somborskog pozorišta na scenu stali slepi i slabovidi
ponedeljak, 31 oktobar 2022 06:02

Prvi put u istoriji somborskog pozorišta na scenu stali slepi i slabovidi (VIDEO)

Prvi put u 140 godina dugoj istoriji somborskog pozorišta na scenu su stali slepi i slabovidi. Kao glumci u predstavi koju su zajednički pripremili članovi Udruženuja slepih i slabovodih Sombora i članovi dramske sekcije Osnovne škole Ivo Lola Ribar.

"Pripremali smo predstavu od letos. Meni su poslali snimka teksta i tako sam ga učio. Radujem se što smo u pravom pozorištu i nemam tremu", kaže Vukašin Šljukić, član Udruženja slepih i slabovidih.

"Ovo je jedinstven projekat u Srbiji, da Udruženje slepih uopšte ima dramsku sekciju. Ovo je pokušaj da slepi i slabovidi ljudi glume", kaže Slobodan Slavujević, predsednik Udruženja slepih i slabovidih.

Autorka predstave Liniija razgraničenja je učiteljica Tanja Orgizović, a njeni učenici predstavu su pripremali zajedno sa članovima Udruženja slepih i slabovidih.

Projekat Iluzijom do inkluzije u okviru kojeg je realizovana i predstava Linija razdvajanja podržali su Ministarstvo kulture, Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević kazala je da taj sekretarijat podržave projekte koji dopripnose inkluziji, a jedna od aktivnosti je omogućavanje osobama sa invaliditeteom posetu ustanovama kulture.

Somborsko pozorište bilo je puno, jer su ovaj projekat podržale i osnovne škole, a tema aktuelna -važnost razvoja inkluzivne svesti i prevencija vršnjačkog nasilja.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.