Respiratorni virus puni ambulante po regionu, najviše napada najmlađe, a prenosi se i dodirom: Ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju Respiratorni virus puni ambulante po regionu

Respiratorni virus puni ambulante po regionu, najviše napada najmlađe, a prenosi se i dodirom: Ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju

Veći broj slučajeva respiratornog sincicijskog virusa (RSV) zabeležen je u Hrvatskoj i Sloveniji.

Epidemija RSV virusa uobičajena za jesen, a najčešći je kod dece predškolskog uzrasta, mada se mogu zaraziti i stariji.

Ove godine je ranije nego uobičajeno registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama, a zdravstvene službe Hrvatske i Slovenije prve su ga registrovale u regionu, pišu N1 Slovenija i Dnevnik.hr.

– Može se dobiti u rasponu od novorođenčeta do predškolskog uzrasta, ali nisu imuni ni oni starijeg doba. Kod mladih izaziva najtežu kliničku sliku, ali viđali smo i stariju decu sa simptomima. Pažnju treba obratiti kada je dete napadno mirno i bledo ili bledo i uznemireno, tahipnoično, kada neprestano kašlje. Postoji i takva klinička slika gde napadi kašlja traju dugo – tvrdi Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

On dodaje da je dobra vest što grip još uvek nije uzeo maha, pa postoji izvesnost da se neće poklopiti sa RSV virusom.

U Sloveniji je tokom prošle nedelje zabeležno 90 slučajeva RSV virusa od čega je 15 imalo težu kliničku sliku.

Treba znati da RSV virus izaziva akutnu infekciju disajnih puteva. Prenosi se kašljem dodirom, poljupcima i kontaminiranim predmetima.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti