Počast za legendu: Radivoj Korać je peti Srbin u „Kući slavnih“ Počast za legendu: Radivoj Korać je peti Srbin u „Kući slavnih“

Počast za legendu: Radivoj Korać je peti Srbin u „Kući slavnih“

Velikan jugoslovenske, evropske i svetske košarke konačno je dobio zasluženo poštovanje – legendarni Radivoj Korać biće uveden u „Košarkašku kuću slavnih“ (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame) u Springfildu u Masačusetsu.

Korać će biti uveden u „Kuću“ skoro 53 godine nakon saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj je izgubio život u 31. godini. Ovaj levoruki centar rođen u Somboru smatra se jednom od najvećih košarkaških figura svog vremena i lično je izuzetno značajan u popularizaciji košarke na ovim prostorima.

*Žućko, legenda koja živi – bio je veći od Jugoslavije

Tokom sedam godina Korać je nosio dres reprezentacije Jugoslavije – osvojio je olimpijsko srebro u Meksiko Sitiju 1968. godine, dva srebra na Svetskim prvenstvima, kao i dva srebra na Evrobasketima.

Koraća je predložio Međunarodni komitet, a od košarkaša sa ovih prostora članovi Kuće slavnih su još i: Dražen Petrović, Dražen Dalipagić, Dino Rađa, Vlade Divac, Toni Kukoč, Krešimir Ćosić. Među trenerima ova čast je ukazana Aleksandru Nikoliću i Mirku Novoselu.

Među košarkaškim velikanima koji će 2022. godine biti uvedeni u Kuću slavnih najviše pažnje privlače Emanuel Đinobili, najveći košarkaš u istoriji Argentine, četvorostruki NBA šampion, Tim Hardavej, petostruki Ol-star i legendarni NBA trener Džordž Karl – šesti po broju pobeda u istoriji NBA.

„Klasa 2022“ biće uvedena u „Kuću“ u noći između devetog i desetog septembra 2022. godine.

Izvor: N1

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.