Kako se nositi sa dečijim tantrumima?

Dečiji tantrumi ili izlivi besa mogu biti izuzetno izazovni za roditelje. Ipak, mogu se smanjiti ili barem ublažiti kada do njih dođe.

Tantrumi ili izlivi besa dolaze u različitim verzijama, ali najčešće uključuju veliku eksploziju besa i frustracije. Dete tada najčešće plače, vrišti, ima savijena leđa, udara nogama i rukama, u nekim slučajevima može doći i do povraćanja, lomljenja predmeta i velike agresivnosti.

Najčešći su u uzrastu od prve do treće godine, ipak mogu se zadržati i kasnije ako deca do tada nisu usvojila prikladnije načine izražavanja ili upravljanja emocijama. Između prve i treće godine života deca počinju razvijati svoje socijalne i emocionalne veštine.

Vrlo često još nisu u stanju da izraze svoje emocije, a imaju ih baš kao i mi odrasli. Takođe, otkrivaju kako način na koji se ponašaju može da utiče na druge ljude, pre svih na roditelje. Na primer, ako dete vidi da će uz malo plača dobiti sve što poželi, tada će tu radnju ponavljati bezbroj puta.

Ipak, postoje neki segmenti koji mogu da povećaju šanse za pojavu tantruma, a to su temperament, jake emocije, situacije s kojima još ne znaju da se nose poput naglog gubitka omiljene igračke, zatim stres, glad, umor ili preterana stimulacija čula.

Deca još nisu u stanju da izraze svoje emocije

KAKO SMANJITI TANTRUME?

Ipak, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili verovatnoću da će se dogoditi izlivi besa.

Smanjite stres. Umorna, gladna i previše stimulisana deca češće doživljavaju napade besa. Sve te situacije za njih predstavljaju izvor stresa.

Vrištanje, udaranje nogama, plač i bacanje stvari samo je deo dečijih tantruma.

Prilagodite se detetovim osećanjima. Ako ste svesni osećanja svog deteta, možda ćete moći da osetite kada se „sprema oluja“. Možete da razgovarate o tome šta se događa i pomognete svom detetu da se nosi s teškim osećanjima. Možda ćete takođe moći da odvratite pažnju svom detetu. Nemojte ga pitati da li je normalno.

Identifikujte okidače besa. Na primer, vaše dete može imati napade besa dok kupujete u prodavnici. Da biste smanjili šansu za to, krenite u kupovinu kada je dete sito i odmorno.

KAKO REAGOVATI KADA SE TANTRUMI POJAVE?

Koliko se god trudili, životne okolnosti dovešće do toga da nekad jednostavno ne stignemo da sprečimo izliv besa u dolasku, evo što možete da uradite kada se oni dogode.

1. Ostanite mirni
Ili se pravite da ste mirni. Ako dete vidi da ste uznemireni, ta emocija će se preneti na njega i dodatno otežati već ionako nemilu situaciju. Kada govorite, neka vam glas bude miran i ujednačen.

2. Ostanite blizu deteta
Iako je vrlo teško ostati sabran u toj situaciji, dete mora da zna da ste vi ipak tu. Samo ga zagrlite. Nemojte da pokušavate da ga na silu izvučete iz prodavnice ili iz parkića jer će to samo pogoršati situaciju. Čučnite tako da budete na njegovoj visini i samo budite tu.

3. Budite dosledni u svom pristupu
Ako detetu ponekad dajete ono što želi kada ima napade besa, a ponekad ne, problem bi mogao da se pogorša. Tada dete dobija dvoznačne poruke. Mora da zna da njegovo određeno ponašanje ima određenu posledicu i u tome stvarno treba biti dosledan.

izvor:naboljamamanasvetu.com

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.