Nedoumice u vezi sa dojenjem

Da li smem da pijem alkohol dok dojim?

Naravno. Ukoliko govorimo o jednom piću (čaša vina, jedno pivo, čašica žestokog alkoholnog pića ili jedan koktel), malo je verovatno da će ostaviti traga na dojenje. Ipak, uzimanje jednog pića svakodnevno može dovesti do smanjenja količine mleka koja se luči. Neke studije su pokazale da već manje količine alkohola mogu izazvati usporen motorni razvoj deteta, mada postoje studije koje to opovrgavaju.

Svakako uzimanje veće količine alkohola, bilo jednokratno, bilo redovno, čini bebu uspavanom, ometa njen refleks sisanja, ponekad čak i ometa spavanje bebe.

Alkohol prelazi u mleko. Značajno manje nego u cirkulaciji majke, ali ipak prelazi. Najveća koncentracija je oko 30-90 minuta nakon uzimanja. Ukoliko Vam prija čaša vina ili piva nedeljno, sačekajte da završite podoj, tada popijte piće, da bude malo više vremena da se alkohol razgradi.

Mogu li da jedem sve?

Konačno ste se porodili, i sve što je doktor koji je vodio trudnoću zabranjivao sada može da se jede! Na žalost, nije baš tako. Dosta namirnica može da utiče na mleko, čak da se nađe u mleku, i da izazove razne poremećaje kod bebe. Najčešće su to stomačni problemi (popularno: »beba ima grčeve«), proliv, ili crvenilo po koži, što može biti znak alergijske reakcije.

Luk, beli luk, brokoli, kupus, paprika, krastavac – mogu da izazovu napetost trbuha i gasove kod bebe, obično tegobe prestaju posle 24 sata.

Kravlje mleko, sirevi, jogurt ili puter – mogu da izazovu alergijsku reakciju.

Narandže, limun, grejpfrut – mogu biti iritantni za bebin stomak, te se mogu javiti grčevi, povraćanje, proliv, osip po koži.

Jaja, pšenica, kukuruz, riba, kikiriki, lešnici – mogu se ponašati kao alergeni i izazivati osip po koži.

Smem li da pijem kafu dok dojim?

Kofein (kafa, energetska pića, čokolada, koka kola, čajevi) prelazi u mleko već nakon tri šoljice kafe dnevno (300 mg). Izaziva i kod vas i kod bebe nervozu, nesanicu, uznemirenost.

Kofein takođe izaziva pojačano izlučivanje tečnosti, tako da morate obratiti pažnju da dnevno uneste bar 7-8 čaša vode ili druge tečnosti. Kofein se teško izbacuje iz bebinog organizma, pa zato umereno konzumirajte takva pića.

A da li je dozvoljeno pušenje tokom dojenja?

Ne, naravno! Nikotin prelazi u mleko i dokazano je da može izazvati povraćanje, dijareju, ubrzan rad srca, uznemirenost. Opet, mama koja u jednoj ruci drži cigaretu a u drugoj bebu baš i nije neka slika!

Mogu li da uzimam tablete za mršavljenje posle porođaja?

Ne, nije bezbedno. Lekovi (tablete) za mršavljenje često imaju opasne nus-pojave i nisu sigurni za majke posle porođaja. Gubitak težine je proces koji traje dugo, i potrebno je posvetiti se načinu ishrane uz prilagođavanje potrebama deteta.

Šta je sa pikantnom i ljutom hranom, da li smem to da jedem?

Neke namirnice daju ukus mleku. Svaka beba već kroz amnionsku tečnost može da oseti različite ukuse hrane koju vi unosite tokom trudnoće. Zato kada se ponovo javi taj ukus u mleku, beba je već upoznata sa njim.

Najčešće bebe reaguju na čokoladu, začine, limun, narandžu, kivi, jagode, luk, beli luk, krastavac itd. Izbegavajte veće količine kafe, čajeva. Svakako, ako primetite da beba reaguje na nešto što ste pojeli, to je nešto što ste uneli u organizam u poslednjih 2-6 sati pre dojenja.

Smem li da pijem sok od narandže?

Sok od narandže (đus) je odličan za nadoknadu tečnosti i vitamina za vreme perioda dojenja. Međutim, neke majke se žale da ukoliko popiju nekoliko čaša đusa dnevno, primećuju da bebe imaju grčeve, ili bljuckaju za vreme dojenja. U ovakvim slučajevima treba izbegavati đus, jer nezreo digestivni trakt bebe još ne može da ga prihvati i obradi.

Da li mogu da pijem gazirane sokove?

Bolje ne. Najbolji su sveže ceđeni voćni sokovi. Kako nemamo uvek priliku da sebi priuštimo to zadovoljstvo, gotovi gusti sokovi su takođe dobri, naročito bez dodatka šećera. Mlečni napici su odlični za nadoknadu tečnosti i energije (čokoladno mleko, frapei, mlečni kokteli bez alkohola). Izbegavajte gazirane sokove od aromatičnih baza, pijte vodu umesto mineralne vode.

Da li je bezbedno da koristim pozajmljenu pumpicu za izmlazavanje?

Ukoliko želite da pozajmite pumpicu za izmlazavanje, morate biti svesni rizika koji to nosi:

Bakterije i virusi, uključujući i HIV mogu da prežive u majčinom mleku – tako da ukoliko koristite pumpicu gde se zadržavalo mleko i verovatno ostalo u samom motoru, vi i vaša beba ćete rizikovati da se zarazite.

Kako je moguće da se to desi? Većina pumpica za individualnu upotrebu poseduje sistem sa otvorenom cevi, gde motor pumpa vazduh kroz cev koja sa druge strane izmlazava mleko iz vaše dojke.

Veoma je retko, ali je moguće da se mleko povuče u cev i dalje u motor. Možete da sterilišete cev ali ne i motor!

Električne pumpice vremenom gube jačinu izmlazavanja i tada zadržavaju deo mleka, a ukoliko ne ispraznite odmah pumpicu može doći do zadržavanja mleka u pumpici.

Koju god opciju da odaberete, pumpica za izmlazavanje nije stvar koja se pozajmljuje. Možete pozajmiti od sestre ili najbolje prijateljice, ali čak i ako je dobro poznajete nikada ne možete sigurni da li je njen partner potpuno zdrav.

Ukoliko ste spremni na takav rizik, pozajmite pumpicu, ali jedini način da budete 100% sigurni je da kupite novu pumpicu.

izvor:bitiroditelj.com 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.