Kakav aranžman izabrati sa bebom

Hotel – pun pansion ili all inclusive
Ova je naskuplja verzija letovanja, ali je i ponuda najpotpunija. U hotelu imate sve obroke, tako da ne morate da se brinete oko kupovine namirnica i kuvanja. Ipak morate da proverite da li će vam u hotelu dodatno naplatiti ako tražite nešto posebno za bebu.

Ukoliko mislite da porcija hrane neće biti dovoljna za vas i za bebu, proverite unapred koliko ćete morati da platite za dodatnu dečju porciju (ako nije all inclusive). Mana hotela je u tome da se uvek morate prilagođavati treminima za obrok, koji možda neće odgovarati treminima koje diktira vaša beba.

Najam apartmana – bez ishrane
Apartmani se najčešće iznajmljuju u privatnim kućama, uglavnom imaju svu nužnu opremu (kuhinju sa punom opremom, poneki čak i veš-mašinu, ili se u vezi sa pranjem veša možete dogovoriti s vlasnicima). Ipak, ukoliko se odlučite da iznajmite apartman ili ćete se hraniti u lokalnim restoranima, ili ćete morati da kuvate, ili da kombinujete restoran i kuvanje.

Mana je to što ćete morati u nabavku namirnica i što ćete morati da spremate obroke, umesto da se odmarate i uživate u letovanju. Ipak, na ovaj način najlakše ćete se nositi s potrebama bebe i male dece, a da pri tom ne poremetite njihove uobičajene dnevne aktivnosti.

U apartmanima možete da pripremate hranu koju vole vaši ukućani, onu na koju su deca navikla. Posebno je praktično ako neko od članova vaše porodice ima zdravstvenih problema (alergičan je na određenu vrstu hrane, ako mu je neophodna neka vrsta posebne ishrane).

Privatni smeštaj sa doručkom
U ovom slučaju morate dobro da isplaniratre kako ćete da organizujete ostale obroke.

Kampovanje
Kampovanje je najjeftinije, ali najnepraktičnije za bebe. Boravak u šatoru može da bude neugodan za sasvim malu bebu, a nema ni osnovnih higijenskih uslova. Iako veći i organizovaniji kampovi nude sve više sadržaja, morate proveriti da li ima lekara, a ako nema, saznajte koliko je udaljen najbliži pedijatar.

U kampu baš i nije zabavno kada je hladno, duva vetar ili pada kiša, ili kad su susedi bučni tinejdžeri. Prednost je to što ima puno dece pa mogu da se igraju zajedno, naravno samo ukoliko je vaše dete dovojno staro da se igra sa ostalom decom.

Seoski turizam
Za bebe je ovo idealno, ako se odlučite za neko od naših sela jer putovanje traje samo nekoliko sati. Najčešće je najam sobe ili apartmana vrlo jeftin, a često ima dodatnih aktivnosti za decu. Možete da birate da li ćete uzeti apartman bez obroka, noćenje sa doručkom ili pun pansion.

U ovom slučaju skoro je sigurno da će domaćini vama i vašoj bebi sto posto izaći u susret, koliko god je to moguće. Ipak, moraćete da ponesete rekvizite koje u hotelima ili apartmanima možda ne biste morali. Prednost je da je na selu uvek mirno, nema buke i galame i gužve. Problem može biti u tome što ćete verovatno teže naći lekara, apoteku ili prodavnicu u vašoj blizini.

Da se na putovanju ne bi se osećali kao tegleći magarac...
Neki strani, a sve češće i domaći hoteli, obezbeđuju svu neophodnu opremu za bebe i organizuju razne animacije.

Prilikom odabrira aranžmana sa turističkom agencijom morate da proverite šta sve možete da dobijete u hotelu, zapravo šta ne morate da ponesete sa sobom na put. Morate da pitate šta možete da koristite besplatno i šta morate da platite, da se ne bi iznenadili prilikom plaćanja računa.

Neki strani, a sve češće i domaći hoteli, računaju i na decu, a kako bi privukli što više roditelja često obezbeđuju svu neophodnu opremu za bebe i organizuju razne animacije za njih kao i mogućnost čuvanja deteta. Na osnovu ove liste možete ne samo da odaberete letovanje na koje ćete ići nego i u kom hotelu ili sobi ćete odsesti.

Ček-lista za lakše kofere
Šta bi trebalo da provetite u turističkoj agenciji pre nego što rezervišete smeštaj:

Bebi-frendli hotel:
- Apartman ili soba se nalazu u prizemlju ili postoji lift
- Kolica za bebe
- Igralište spolja
- Kutak za igranje u holu
- Babysitter

Bebi-frendli apartman:
- Sto za presvlačenje
- Krevetić sa posteljinom
- Grejač flašica
- Kadica
- Kanta za pelene
- Noša
- Dečja daska za WC šolju
- Podloga za igranje
- Igračke
- Noćno svetlo
- Peškiri za bebe
- Bebi alarm
- Hoklica za kupatilo

Ukoliko sami pripremate hranu, osim gore navedenog:
- Blender
- Stolica za hranjenje
- Pribor za jelo za bebe

Bebi-frendli restoran:
- Hrana za bebe
- Stolica za hranjenje
- Jednokratne portikle
- Sto za presvlačenje
- Kutak za dojenje
- Igralište spolja
- Igralište u restoranu

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Retki su pop-kulturni fenomeni kao što je Alan Ford, koji toliko osvoje jednu zemlju u kojoj nisu nastali i postanu i os...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.