Saveti za uspešno dojenje

Majčino mleko je najsavršenija hrana koja je u potpunosti prilagođena potrebama bebe. Pravilna ishrana odojčeta (deteta u prvoj godini života) ima veliki značaj u zaštiti i očuvanju zdravlja, kao i u psihološkom razvoju deteta.
Uz adekvatnu ishranu odojče se pravilno razvija i napreduje. Dojenjem se ostvaruje veza između majke i bebe, emocionalna stabilnost i pospešuje imunitet. Većina majki je zdrava, sposobna da doji i to treba da radi. Hranjenje treba započeti pola sata nakon rođenja i nikada ne čekati za prvi podoj duže od 6 sati.
Prva hrana koju dete dobija zove se kolostrum. To je gusta žučkasta tečnost bogata hranljivim i zaštitinim elementima prilagođenim za najraniji uzrast. Na kolostrum se nastavlja prelazno pa zrelo mleko.

Uvek treba savetovati porođaj u baby friendly porodilištima u kojima su mame i bebe zajedno i imaju priliku da započnu pravilnu stimulaciju stvaranja mleka od najranijeg perioda. U početku hranjenje bebe ne ide uvek najbolje, beba se brzo umori, zaspi i potrebna je velika istrajnost da se mama i beba naviknu jedno na drugo.

Novorođenče se doji na zahtev, kada god zatraži.

Podoji na zahtev pokreću stvaranje mleka. Bebu u prvim nedeljama života ne treba uobročavati nego dati da jede kad god poželi. Proizvodnja mleka je stimulisana potražnjom od strane bebe: što više dete sisa, više mleka se proizvodi. Potrebno je nekoliko nedelja kako bi se ritam dojenja uspostavio. Ono što je jako važno u ovom periodu je da se bebi daje da pojede svo mleko iz jedne dojke do kraja pa tek onda se prelazi na drugu dojku. Tokom sledećeg podoja se prvo ponudi dojka na kojoj je beba završila poslednji obrok. Na ovaj način beba bolje napreduje i stimuliše se veće stvaranje mleka. Preporučuje se da se dojenje nastavi sve do navršene prve godine života deteta, a može i kasnije ukoliko majka i dete to žele.
Najvažnija osnova za stvaranje dovoljne količine mleka su podoji na zahtev i zdrava raznovrsna ishrana.
Potrebe za energijom kod dojilja su nešto veće nego za vreme trudnoće zbog čega je potrebno povećanje energetskog unosa za 300-500 kcal dnevno. Zbog strogih dijeta koje majke drže dolazi do smanjene proizvodnje mleka i one se ne preporučuju. Ono što je preporuka je zdrava, uravnotežena ishrana, sa tri glavna obroka i dve lagane voćne užine, sa što manje slatkiša i prostih šećera. Postoje odredjene namirnice za koje se veruje da povećavaju stvaranje mleka: ovas, lan, leblebije, hmelj, kopriva zbog čega ove namirnice treba uvrstiti u dnevni jelovnik.

Tokom dana je potrebno povećati količinu tečnosti koju dojilja unosi.

Preporučuje se da dojilja pije 2,5-3 l tečnosti dnevno (600 ml više od preporuke za žene koje ne doje). Najzdravije je da pije vodu, negaziranu mineralnu vodu, nezaslađene čajeve. Kao pomoć u stvaranju mleka preporučuje se Humana čaj za dojilje, koji osim povećanja produkcije i lučenja mleka, u potpunosti nadoknađuje povećane potrebe za tečnošću tokom perioda dojenja ako se pije 3x dnevno po jedna šolja od 200ml. Ovim čajem na lagani način unosite dovoljnu količinu tečnosti i zadovoljavate povećane potrebe tokom dojenja. Humana čaj za dojilje predstavlja izbalansiranu mešavinu biljnih ekstrakata, ulja komorača, vitamina C i voća. Humana čaj je u obliku granulata, zbog čega je jednostavan za pripremu. Humana čaj za dojilje je dobra potpora i pomoć svim mamama koje žele da doje svoju decu. Ne sadrži konzervanse niti veštačke arome i boje i prijatnog je ukusa.
Za mamu je u periodu uspostavljanja dojenja važno da odmara kad god je u prilici i da bude rasterećena i smirena i da veruje u uspeh. Svaki početak zahteva puno truda. Mame žele da imaju dovoljno mleka za svoju bebu. Mami je potreban odmor, šetnja i relaksacija, svaka briga, stres i umor dovode do smanjenja količine mleka. Mame i bebe u početku treba da se maze, odmaraju, spavaju i jedu i to je sve što treba da rade. Pridržavajte se ovih saveta, hranite se zdravo, raznovrsno, povećajte unos tečnosti, uživajte u svojoj bebici i ulozi koju imate. Koristite Humana čaj za dojilje kao pomoć da imate dovoljnu količinu mleka.

izvor:bitiroditelj

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.