Tikvice u ishrani beba

Tikvica je jednogodišnja biljka, koja dolazi iz familije bundeva. Velika je zabluda da je tikvica povrće, u stvari tikvica spada u porodicu voća. Plod tikvice je jestiv i stoga se može koristiti i u ishrani ljudi, tikvice same po sebi imaju veoma važnu ulogu i što se tiče zdravstvene zaštite ljudi, kao i ishrane beba i dece.

Tikvica je jednogodišnja biljka, koja dolazi iz familije bundeva. Velika je zabluda da je tikvica povrće, u stvari tikvica spada u porodicu voća. Plod tikvice je jestiv i stoga se može koristiti i u ishrani ljudi, tikvice same po sebi imaju veoma važnu ulogu i što se tiče zdravstvene zaštite ljudi, kao i ishrane beba i dece.

Poreklo tikvice i uslovi gajenja

Tikvica je po predanju poreklom iz Azije, u pitanju je država Indija. Veoma je pogodna za gajenje u sunčanim i tropskim predelima, ne voli hladnoću i teško podnosi temperaturne promene i klimatske nepogode. Tikvica kao i većina biljaka, zahteva navodnjavanje i vodosnabdevanje u propisanoj količini, medjutim pored toga što mora biti vlažna duži vremenski period, što zemlja na kojoj se nalazi mora biti visokog kvaliteta, tikvica može da oboli od raznih gljivičnih oboljenja, kao što su trulež, budj…
Potrebno je voditi i računa o zemlji na kojoj će se ova biljka uzgajati, pored dosta vode, zemlja bi trebalo da bude rastresita, plodna, obogadjena prirodnim mineralima, najpogodnije su crnica, peskuša, humus.
Daje plodove visokog kvaliteta i velike težine, stoga se mora povesti računa o načinu njenog gajenja, preporučljivo je tikvice gajiti na otvorenim površinama, gde ima puno kiseonika, prostora, biljke je potrebno dodatno učvrstiti štapičima od drveta i povezati oko štapića da bi se obezbedila dodatna sigurnost prilikom radjanja. Zbog svoje težine, sam plod može dovesti do pucanja ili prelamanja biljke, što može oštetiti njen respiratorni sistem i naškoditi daljoj reprodukciji.

Kalorijska vrednost tikvice

Tikvica, ima veoma korisna svojstva, i malu kalorijsku vrednost, koja se za 1 kg tikvica može iskazati kao 76 kalorija, što je svrstava u retko voće koje može dati visok efekat hranljivosti, energije i zdravlja sa tako malo kalorija.

Načini na koji se mogu spremati tikvice

Svi ljubitelji hrane, koji uživaju u ovom daru prirode, znaju da tikvice mogu jesti na razne načine: pohovane, kuvane, sirove, pečene, u nekoj salati, ukoliko imate ljubitelje ljute i pikantne hrane preporučujemo Vam da probate grilovane tikvice, specijalitet koji se može spremiti sa raznim drugim povrćem kao što su šargarepa, brokoli, paradajz i mnogi drugi.

Izgled tikvice

Tikvica je duguljastog oblika, veće težine, uglavnom zelene boje. Postoji izuzetak u slučaju specijalne vrste tikvice, koja je žute boje, ovakve tikvice se najčešće javljaju kao dodatak jelima i radi dekoracije, jer tikvice imaju više slatkoće u odnosu na zelene tikvice, i samim tim njima se mogu udešavati razne želje degustanata.

Tikvice kao lek

Mnogi koji su probali tikvice, nikada se nisu zapitali, da li one imaju drugih namena, osim da budu pržene, pohovane, sečene i servirane za užitak na trpezi. Naravno, tikvice imaju jak uticaj na zdravlje ljudi i predstavljaju jednu od važnih elemenata u ishrani odraslih i dece.
Tikvice su obogaćene vitaminom C i imaju značajan uticaj na funkcionisanje krvnih sudova, ćelija i za zaštitu arterija od mogućeg začepljenja. Široku primenu pronašla je i kod osoba sa povišenim pritiskom, koristi se za snižavanje krvnog pritiska, jer ima jaka dejstva na naš organizam.

Jedan kilogram tikvica u sebi sadrži sledeći sastav:
80 mg vitamina C, što je dovoljna doza za čitav dan, samim tim tikvica ima ogroman uticaj na naše unutrašnje organe, jer je poznato da vitamin C potpomaže varenju i metabolizmu kod čoveka.
Pored toga što imaju visok nivo vitamina C u sebi, tikvice, imaju uticaj na lečenje astme kod astmatičara, kao i za lečenje upala, kao što su PARADENTOZA i mnoge durge upale.
Kao što smo naveli, snižavanje krvnog pritiska je najbolje uz pomoć semenki iz tikvica. Semenke tikvica imaju široku primenu i za lečenje ispucalih kapilara kod čoveka.
Ukoliko imate problema sa prostatom, imate otežano mokrenje, slabu cirkulaciju, otok, možete se osloniti na tikvice. Ovi problemi se mogu rešiti ukoliko popijete ekstrakt od tikvice, koji se može kombinovati sa drugim povrćem, radi uspešnijeg dejstva.

Tikvice za bebe

Svaka beba, tikvicu treba! Neverovatno je koliko ovo voće ima široki dijapazon korisnosti, pa se može čak i koristiti za ishranu beba. Najbolje je koristiti tikvice koje su prethodno prokuvane na vodenoj pari ili u vodi. Tikvice možete izdinstati sa bilo kojim povrćem koje Vaša beba voli.

Recepti za bebe od tikvica

Došlo je i bebinih pet minuta, pa ste napokon dobili i tu odgovornost i zadovoljstvo da Vašu bebu nahranite uz pomoć male kaščice, i uz kašu, koju Vaš mališan obožava. Rešenje za Vas je jednostavno, dajte Vašoj bebi najlepšu kašu, koja će je učiniti srećnom i razdraganom ceo dan. Za spremanje kaše, nije Vam prethodno potrebno znanje, samo volja da Vašem mališanu, pružite ono što je najbolje za njega ili nju. Pripremite samo određenu količinu tikvica po sopstvenom izboru.
Budite pažljivi! Vaša beba zaslužuje samo najbolje. Zato svojoj bebi dajte tikvice koje su manjeg prečnika i obima, jer takve tikvice su nežnijeg ukusa i sladje su od drugih. Dobro operite, iscedite i oljuštite tikvice. Takve tikvice stavite na paru, kuvajte ih sve dok ne primetite da su promenile izgled i omekšale. Kada su kuvane, tikvice postaju vodenaste i mekane. Tikvice ispasirajte i dodajte vode, kako biste postigli odgovarajuću teksturu, u zavisnosti od uzrasta bebe.
O ishrani bebe vodite računa, konsultujte se sa izabranim pedijatrom i vodite računa i brigu o napretku i zdravlju Vaše bebe. Doktor, tačnije pedijatar, će Vas dodatno posavetovati kako da im pravite kaše, kada je najbolje da ih jedu, kao i koliko puta u toku dana.

Tikvice za decu uzrasta preko 8 godina starosti

Tikvice možete praviti na razne načine. Najbolji način da svom mališanu date potrebnu količinu energije i vitamina jeste da mu spremite testeninu koja će sadržati tikvice. Za testeninu sa tikvicama i sirom, su Vam potrebni sledeći sastojci:

Tikvice, po želji, preporučena količina 3

Testenina u kesici

Sir

Maslinovo ulje

Bosiljak
Priprema se obavlja tako što tikvice prokuvate na pari dok ne omekšaju. Ostaviti sa strane i uzeti testeninu, spremiti je prema uputstvu koje je dato na kesici, koristite male supice za decu. Kada testenina bude gotova, uzmite i dodajte je u tikvice, prelijte preko sa maslinovim uljem, preko toga po ukusu možete dodati izrendan sir i bosiljak, pa čak i beli luk u prahu. Začinite po ukusu. Servirajte Vašem maišanu i poželite mu prijatan i ugodan obrok.

Hrana koja se može jesti sa tikvicama:
Tikvice se mogu kombinovati sa mnogobrojnom drugom hranom. Najbolje je tikvice konzumirati sa:

Šargarepom

Boranijom

Teletinom

Graškom

Svinjetinom

Testeninom

Krastavčićima

Brokolijem

Sa zadovoljstvom možemo reći da tikvice možete spremati na mnogobrojne načine. Tikvice čak mogu ići i uz ŠPAGETE, šta više tikvice mogu poslužiti i kao izvanredna zamena za ovu testeninu. Potrebno je samo iseći na duge i tanke rezance tikvice, začiniti uz mleveno meso, paradajz sos, sir.

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.