'Majčinski mozak' zaista postoji? Kako se menja pamćenje kada dobijete dete

Zaboravnost i zbunjenost u nekim trenucima kod majki može biti predmet šale. Ipak, mnoga istraživanja su pokazala da u mozgu zaista nastaju promene kada postanete roditelj.

Da li ste čuli za 'majčinski mozak'?

Mama Lisa Ker opisala je neobičnu situaciju u kojoj se našla.
"Ne ide mi baš dobro dok troje dece vrišti u isto vreme. Tako sam juče otišla da im kupim užinu, stajala i čekala porudžbinu i nakon što su mi ljudi dali sve što sam kupila. Majčinski mozak je stvaran", napisala je Lisa na Tviteru.
Nije ona jedina koja iskusi te zaboravne momente nakon što dobije decu. Mnoge mame podelile su na društvenim mrežama svoje neobične situacije. Neke su krenule bez majice napolje, druge su stavljale čips u frižider, dok su mnoge tražile po kući ono što već drže u ruci.
Obično se ovako zbunjujuće situacije dešavaju zbog promene stila života, kako kod mame tako i kod tate.

Život postaje mnogo stresniji, a roditelji vrlo malo spavaju.
Kada ne prespavate noć, sasvim je razumljivo da ne budete kognitivno isti kao da ste se naspavali.
Uz to, velika je promena kada od samostalne odrasle osobe postanete osoba odgovorna za nečiji opstanak. To menja identitet, ali i način na koji provodite vreme, spavate i brinete se o sebi.
I nauka je mnogo puta dokazala kolika je promena kod žena tokom trudnoće i majčinstva.
2016. godine evropska istraživanja pokazala su da se kod žena koje postanu majke menja siva masa u mozgu, a te promene traju minimum dve godine. Promene su toliko jasne da se samo na osnovu skenera mozga može pokazati da li je žena postala majka ili ne, prema pomenutoj studiji.

Studija iz 2010. pokazala je da dolazi do promena u verbalnoj memoriji kod trudnica. Recimo, one počnu da zaboravljaju imena likova iz filma ili imena omiljene knjige, iako nema promene na prepoznavanju i radnoj memoriji.
Sva istraživanja, naravno, ne pokazuju da su trudnice i novonastale majke manje inteligentne. Pojam 'majčinski mozak' moramo upotrebljavati sa oprezom.
Mnogi naučnici smatraju da sve te promene koje se dešavaju u stvari pomažu ženama da budu bolje majke.
Iako je ovo sasvim normalna pojava, kao i česta šala među ljudima, mnogi upozoravaju da bi bilo dobro porazgovarati sa lekarom ukoliko se pojave neki mnogo ozbiljniji simptomi nakon porođaja.

Ukoliko mislite da vam je potrebna pomoć u postporođajnom periodu, nemojte se libiti da je potražite.

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.