Kako mobilni telefon utiče na pisanje domaćih zadataka i učenje

Da li vaše dete, dok uči ili piše domaći, pored sebe ima mobilni telefon i usput se dopisuje sa drugarima i proverava vesti na društvenim mrežama, uvereno da je odlično u multitaskingu? Stručnjaci tvrde da ovakva upotreba mobilnih telefona ometa koncentraciju i smanjuje produktivnost.

U nedavnoj studiji o uticaju mobilnih telefona na kognitivne sposobnosti, učenici koji su ostavili svoje mobilne telefone u drugoj prostoriji imali su bolji uspeh na kognitivnim testovima od onih koji su imali mobilne telefone na stolu ili u torbi, iako ih nisu koristili. Čak i oni koji su rekli da nisu svesno razmišljali o svojim mobilnim telefonima imali su lošije rezultate, što znači da se smetnje javljaju na nesvesnom nivou.

I odrasli, dok rade, teško ignorišu poruke i obaveštenja koja nas obaveštavaju čim neko od naših prijatelja objavi nešto na društvenim mrežama, ili reaguje na nešto što smo objavili, ali postoji nekoliko dodatnih razloga zašto su deca i mladi posebno vezani za svoje mobilne telefone.

Veliki deo socijalizacije mladih danas se odvija putem mobilnog telefona, posebno u adolescenciji, kada su ključni razvojni ciljevi oblikovanje sopstvenog identiteta odvojeno od roditelja i davanje prednosti prijateljstvu sa vršnjacima. Takođe, u poređenju sa odraslima, deca imaju manje razvijenu sposobnost kontrole impulsa. Zbog toga im je mnogo teže da daju prednost pisanju domaćih zadataka ili učenju za ispit nego, na primer, dopisivanju sa novim prijateljima.

„Deca će započeti zadatak i pokušati da ga završe, ali neće odvojiti vreme da razmisle i otkriju kako da ga urade na najbolji mogući način“, kaže dr.sc. Matt Cruger, klinički psiholog i direktor Centra za učenje i razvoj pri američkoj neprofitnoj organizaciji Child Mind Institute. Možda rade šta god treba, ali zbog multitaskinga razmišljaće površno i na kraju će trošiti više vremena na zadatak.

Veb stranica Child Mind Institute savetuje uspostavljanje rutine za pisanje domaćih zadataka koja će smanjiti ometanja, posebno ako dete ima poteškoća da obraća pažnju ili piše domaći zadatak mnogo duže nego što bi trebalo.

Unapred dogovorite kada i na kom mestu će dete pisati domaćI zadatak bez mobilnog telefona, osim ako sam domaći zadatak to ne zahteva.
Dajte mu do znanja da je cilj da mu se olakša pisanje domaćeg zadatka i da mu se pruži više pravog slobodnog vremena.
Takođe, možete planirati redovne kratke pauze gde vaše dete može da ode od stola gde piše domaći zadatak i da proveri poruke na društvenim mrežama ili na mobilnom telefonu.

izvor:bitiroditelj.com 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.