Sve prednosti dojenja Sve prednosti dojenja

Sve prednosti dojenja

Zašto je majčino mleko najbolja hrana za bebu?

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života - hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela - bukvalno sve! Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu - alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa... Deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija, pa zubi kasnije bolje rastu.

Ima nekih studija koje pokazuju da čak postoji i značajna razlika između koeficijenta inteligencije one dece koja su sisala i one koja nisu.Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojite duže od četiri meseca smanjujete bebi šansu da od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija.

Da li se svi hranljivi sastojci neophodni za bebu nalaze u majčinom mleku?

Da, u majčinom mleku se nalazi sve što treba za razvitak deteta do šest meseci - u njemu se nalazi idealan odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala i nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih drugih sastojaka, pa ni vode, jer i nje ima dovoljno u majčinom mleku.

Kako dojenje koristi majci?

Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu, a i postpartalno krvarenje je manje. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a neki rezultati pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg razvijanja karcinoma dojki i jajnika.

Sem toga, dojenje je mnogo jednostavnije hranjenje bebe – nema flašica, sterilizatora, četkica za pranje flašica i kadica za podgrevanje mleka. Noću je mnogo jednostavnije podojiti bebu, nego spremati, mućkati, grejati pa hladiti hranu. Dojenje je besplatno, a fabričke dohrane za bebu su dosta skupe.

Da li dojenje boli?

Ako se pravilno doji, ne bi smelo da boli. Moguće je da su grudi osetljivije tokom prvih nekoliko dana kad mleko još nadolazi a beba nema dovoljnojakcug. Ako se bol nastavlja, najverovatnije je da beba ne prihvata bradavicu kako treba i potrebno je da ponovo probate da je naučite pravilnom sisanju.

Može vas boleti ako su vam se stvorile ragade na bradavicama. Ako ste primetili ranice koje krvare na bradavicama, obavezno se javite svom lekaru ili patronažnoj sestri.

Šta je to kolostrum?

Kolostrum je bledo žućkasti iscedak iz grudi koji se javlja prvih dana posle porođaja. On predstavlja idealnu hranu za vašu bebu prvih dana i razlikuje se od mleka po tome što je vrlo gust i lepljiv. To je neka vrsta koncentrovanog mleka, beba ga lako vari i ne stvara grčeve. Sastoji se od vode, proteina i minerala u razmeri neophodnoj za ishranu bebe. Najvažniji sastojak kolostruma su antitela koja će štititi bebu od infekcija. Kolostrum je i neka vrsta laksativa, i pomaže da se bebina creva očiste od mekonijuma, prve bebine stolice.

Nakon dva do četiri dana posle porođaja, što zavisi od toga da li vam je to prva ili druga beba, kao i od toga kako ste se porodili, kreće «pravo» mleko. Dok vam ide samo kolostrum, dojke nisu naročito velike niti napete, a kad osetite da odjednom «nabujaju», to je znak da prestaje lučenje kolostruma i da nadolazi mleko.

Kako dojenje zdravstveno koristi bebi?

Dojenje pre svega štiti bebu od: pojave proliva, upala i infekcija organa za disanje, upala srednjeg uha, šećerne bolesti. Dojene bebe manje oboljevaju od astme, alergije, ekcema, infekcije mokraćnih puteva, imaju manje stomatoloških problema, bolji vid. Isto tako, srčana oboljenja se preveniraju dojenjem.

Izvor: Biti roditelj

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.