četvrtak, 15 april 2021 07:54

Otvaranje izložbe "Parteon praiskona" Novaka Novakovića

Otvaranje izložbe "Parteon praiskona" Novaka Novakovića biće realizovano u utorak, 20. 04. 2021. godine u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Postavka izložbe će trajati do 8. 5. 2021. godine.

Reč o izložbi:

Ciklus radova pod nazivom „Parteon praiskona“ predstavlja vizuelizaciju iskonske želje da se spoznaju tajne misteriozne prošlosti. Prošlost, pogotovo ona o kojoj nemamo pisanih tragova, vekovima pobuđuje imaginaciju čovečanstva, kulturnih aktivista... i elemente drevnih kultura stavlja u kontekst savremene percepcije. Elementi praistorijske umetnosti u ovom ciklusu su često i predimenzionirani do granica nečitljivosti, stvaraju apstraktnu kompoziciju, koju učvršćuje keramička maska, nastala po stilizacijama portreta figurina idola, božanstava ili natprirodnih bića. Ovakva kombinacija materijala i tehnika, stvara upečatljivu sliku kao i velike mogućnosti eksploatacije i interpretacije ovih motiva.

Ciklus sadrži radove različitih formata koji pored istih motiva, načina formulacije i kombinacije materijala imaju različit senzibilitet u kojima dominiraju radovi u kombinaciji grafike (kolografija) i glazirane keramike, kao i manji broj radova izvedenih u keramici ili grafici bez dodatnih kombinacija sa drugim tehnikama i materijalima. Svaki od ovih radova nosi sopstvenu mistiku i deskripciju.

Biografija umetnika:

Novak Novaković je rođen u Ćupriji 1985. godine. Završio je „Umetničku školu“ u Nišu 2004. godine kao đak generacije grafičkog odseka. Master studije završio je u Nišu 2010. godine na odseku za primenjenu umetnost, grafički dizajn, u klasi profesora Vidana Papića, Slobodana Jelesijevića i Slavice Dragosavac.

Jedan je od osnivača i aktivni član udruženja „Zavičajni klub likovnih umetnika Ćuprije“, koje vodi od njegovog osnivanja 2009. godine. Član ULUS-a od 2012. godine. Iza sebe ima brojne samostalne izložbe, takođe je bio učesnik mnogih grupnih izložbi i likovnih kolonija.

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.