Vatra guta polja i šume Фото: Фонет/МУП
sreda, 07 april 2021 06:43

Vatra guta polja i šume

U minule dve sedmice žitelji okoline Sombora suočili su se dva puta sa vatrenom stihijom koja je divljala po pašnjacima i pošumljenim delovima atara.

Zanimljivo je da su oba požara buknula, najverovatnije nepažnjom nesavesnih građana, u severnom delu atara, odnosno u okolini najvećeg ovdašnjeg sela, Bezdana.

Prvo je buknula trska na razmeđu Bezdana i obližnjeg Bačkog Monoštora, a plamen se približio i prvim kućama, pa je samo brza reakcija dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD „Bezdan“, kojima su u pomoć priskočili i profesionalci vatrogasne brigade ovdašnjeg Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, sprečila veću štetu. Plamen se sablasno uzdizao visoko u nebo i tokom večernjih sati.

Prošle sedmice Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bezdan“ obavešteno je o još jednom požaru u ataru. Vatra je zahvatila područje Beli Jarak, između Bezdana i Koluta. Kako su izvestili sa lica mesta, vatrena stihija zahvatila je trsku i deo šume, ali je požar, takođe uz pomoć dva vozila profesionalne vatrogasne brigade uspešno lokalizovan do pada mraka.

Uz standradne izveštaje nadležnih službi da bi prave uzroke ova dva požara trebala da otkrije istraga koja je usledila, belodano je da u većini somborskih atara i dalje postoje oni koji vatrom rešavaju problem suve trave ili drugih poljskih ostataka, iako postoji krajnje ozbiljno upozorenje da se to ne čini, ali su manja ili veća paljevina u ataru ili oko puteva i dalje gotovo svakodnevna pojava.

Činjenica da su se dobrovoljni vatrogasci prvi uhvatili u koštac sa vatrom u oba ova slučaja, ali i u gotovo svim ostalim seoskim i atarskim požarima. To je dovoljan dokaz da upravo dobrovoljni vatrogasci predstavljaju najznačajniju branu od većih šteta, pa i ljudskih žrtava koje mogu da izazovu požari. Na žalost, u poslednjih nekoliko godina dolazilo je do nesporazuma na relaciji pojedinih seoskih DVD i lokalne samouprave koja je u obavezi da izdvaja budžetska sredstva za ovaj vid civilne zaštite, odnosno da obezbedi sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje. Dok su iz pojedinih DVD-a upozoravali na nebrigu varoških vlasti, zastarelost čak i osnovne opreme (vozila, creva, HTZ opreme) iz somborske Županije su upozoravali da neažurnost društava prilikom apliciranja na budžetska sredstva i neusklađenost pravnih akata DVD-a sa izmenama zakonskih propisa. Sve je to na kraju rezultiralo nedostatkom novca čak i za takve stvari kao što je gorivo za kamione čija je prosečna tarost čak 42 godine, pa je dovelo do skoro potpune paralize pojedinih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Da li će biti stavljena tačka na rasprave seoskih dobrovoljnih vatrogasaca sa varoškim vlastima, ostaje da se vidi, ali prošli događaji, kao i predstojeća sezona u kojima se požari javljaju sve češće, više su nego dovoljan razlog da zarad opšteg dobra nesuglasice utihnu i da se požrtvovanim volonterima u borbi protiv „crvenog petla“ pruži neophodna i preko potrebna pomoć pre svega u matrijalnim sredstvima.

Dele 2,6 miliona dinara
Da li se nešto menja u odnosima na relaciji varoške vlasti i nesumnjivo požrtvovanih seoskih dobrovoljnih vatrogasaca mogli bi da pokažu već rezultati nedavno raspisanog konkursa za finansiranje programa odnosno projekata dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih saveza na teritoriji grada Sombora, koji je nedavno raspisala ovdašnja lokalna samouprava.

Ovim konkursom je za aktivnosti koje podstiču rad DVD i njihovih saveza iz ovdašnjeg budžeta obezbeđeno ukupno 2,6 miliona dinara, a uslovi za uspešnu aplikaciju su ti da DVD ili Vatrogasni savez ima sedište na području grada Sombora, da su osnovani da deluju jedne ili više jedinica srpske lokalne samouprave, te da su registrovani u skladu sa Zakonom o udruženjima.

Izvor: dnevnik.rs

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.