subota, 03 april 2021 06:56

Sombor: Uručeni sertifikati za izradu rukotvorina

U okviru projekta "Društveno ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije" 40 žena iz Srbije, sa završenom obukom, dobilo je sertifikate za izradu rukotvorina, a među njima su i žene iz Sombora, koje imaju želju da nastave negovanje kulturne baštine na ovakav način uz ostvarivanje finansijskog benefita.
Somborke pune entuzijazma kažu da im je sertifikat dodatni motiv kako bi što pre počele sa ozbiljnim radom.

Sertifikat završene obuke tkanja za negovanje izrade tradicionalnih rukotvorina za Slavicu Vasović i Snežanu Vrsajković Heđi iz Sombora predstavlja poslovni motiv kako što više elemenata autentične tradicije utkati u ručne radove i povezati sa aktuelnim trendovima, koji bi donosili profit nezaposlenim ili nedovoljno ekonomski osnaženim ženama.

"Imamo želju da osnujemo žensko udruženje koje će se baviti tkanjem, vezom i ostalim vrstama narodnih rukotvorina sa negovanjem tradicije posebno na području Sombora. Takođe, želimo sve više omladine da privučemo da nauče kako se rade i od kakvog su značaja rukotvorine", navodi Vasović.

"Ovaj sertifikat meni znači ispunjenje moje želje iz detinjstva, jer sam ja od svojih baka videla ovo tkanje. Imam rodbinu u Staparu i videla sam svu lepotu ćilima i jako mi se to svidelo. Kada sam dobila poruku od somborskog udurženja da postoji obuka tkanja u Somboru, koja je bila u organizaciji lokalne samouprave i Nacionalne službe zapošljavanja gde može da se nešto ovako nauči, ja sam to oberučke prihvatila", ističe Vrsajković Heđi.

"Možemo da pravimo sedalice, prostirke, podmetače, obeleživače za knjige, detalje za garderobu ili torbe i sve to da prodajemo", dodaje Vasović.

Ovakav način ekonomske afirmacije žena grad Sombor namerava podržavati i ubuduće.

"U Palati Srbije dodeljeni su sertifikati našim ženama iz Sombora koje su učetvovale u izradi autentičnih rukotvorina. One su prošle prethodno obuku od 140 sati, a retke su žene koje osećaju da u sebi imaju tu sposobnost i veštinu da svojim rukama izrade neki predmet i nešto što je autentično, a što će koristiti kao diplomatski poklon i u turističke svrhe, kao turistički poklon grada Sombora", kaže Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora.

Ručni radovi se naročito cene u diplomatskim krugovima, gde se uručuju kao poklon.

Stoga ove žene, kao čuvarke tradicije, polažu nade da će njihove rukotvorine naći svoje mesto i u široj komercijalnoj upotrebi.

Izvor: RTV

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.