četvrtak, 01 april 2021 08:12

Otvaranje izložbe „Teatarsko u slici čoveka“ Stefana Stevanovića

U utorak, 6. aprila, u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor biće otvorena izložba „Teatarsko u slici čoveka“ Stefana Stevanovića.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Postavka izložbe će trajati do 17. 4. 2021. godine.

Reč o izložbi:
Postavku izložbe sačinjavaju slikarske kompozicije velikih formata na kojima je prisutno smenjivanje ljudi nalik pozorišnoj sceni. Njihova lica tretirana su gotovo kao pozorišne maske, živog kolorita i sa izraženim facijalnim ekspresijama. Da li su to samo maske ili se iza njih kriju figure sa svim ljudskim karakteristikama? Još je Jung govorio o maskama i nazivao ovaj deo naše ličnosti persona. Persona se formira u svrhu adaptacije okolini, pod uticajima vrednosti, kulture i društvenog uslovljavanja. Da li postoji prava mera maske koju čovek treba da nosi, koja bi imala zaštitnu funkciju i gde kolektivna psiha ne ugrožava individualnost. Načinom slikanja, ekspresionističkim pristupom, podslikavanjem, građenjem lica iz slojeva, dodavanjem paste i deformisanjem izraza lica ljudi, često i do granica groteske, umetnik se bavi raslojavanjem sopstvenih misli i upušta se u jedan vid procesa introspekcije. Na gotovo nepostojećim scenografijama, koje nemaju svoju figuralnu pojavnost, već samo i isključivo apstraktnu, umetnik postavlja kolonadu lica, masaka i otkriva večito pitanje identiteta. Umetnost jeste (ili treba da bude) ogledalo istine i objektivnih činjenica, ali istina je fluidna, polimorfna i relativna.

Biografija umetnika:
Stefan Stevanović je rođen 1994. godine u Jagodini. Osnovne studije završio je 2017. godine na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Petra Đuze. Master studije slikarstva završio je 2018. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Radomira Kneževića. Učesnik je na preko dvadeset kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Iza sebe ima šest samostalnih izložbi. Za svoj likovni rad nagrađivan je šest puta. Učestvovao je u više umetničkih projekata i dva performansa. Izveo četiri murala na javnim površinama u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Čačku (festival „Dani Urbane Kulture“). Živi i stvara u Beogradu.

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.