četvrtak, 25 februar 2021 06:18

Dualno obrazovanje u Zapadnobačkom okrugu: u Somboru održan sastanak pomoćnice ministra prosvete sa direktorima srednjih škola

U Somboru je danas održan sastanak pomoćnice ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Gabrijele Grujić sa direktorima srednjih škola iz Sombora, Apatina, Kule i Odžaka u Velikoj skupštinskoj sali zgrade Županije. Povod za sastanak je bio aktuelni plan upisa za školsku 2021/2022. godinu, sa ciljem da se unapredi plan upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede.
Ispred Grada Sombora prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica poželevši prisutnima uspešan rad na realizaciji plana.

„Cilj ovog sastanka je dualno obrazovanje, odnosno unapređivanje i podsticanje dualnog obrazovanja u srednjim školama. Mi svi znamo koliko je važna povezanost između obrazovanja i ekonomije, pa u tom smislu smo upriličili ovaj sastanak da se razmeni mišljenje i iskustva direktora srednjih škola, onih koji direktno učestvuju u tom procesu“ naglasila je Tica.

Pomoćnica ministra dr Gabrijela Grujić izjavila je da je cilj da učenici teorijska znanja umreže sa praktičnim iskustvima iz kompanija i tako postanu odmah zapošljivi.„O

no što se događa svake godine je da Sombor otvara svoja vrata i da intenzivno sa načelnikom Školske uprave i sa predstavnicima Privredne komore Srbije, odnosno svih privrednika pokušava da umreži obrazovanje i privredu, što jeste tendencija razvoja unapređenja kvaliteta obrazovanja kao dodatne vrednosti. Zašto dodatne vrednosti? Pa upravo zbog toga da učenicima, ali i studentima od ove godine otvorimo vrata kompanija da mogu za vreme formalnog obrazovanja da steknu veštine uz svoje znanje, odnosno veštine upravljanja znanjima zato što savremeni tehnološki razvoj, svi smo svesni, leži u kompanijama. Ako smo na pragu četvrte industrijske revolucije onda moramo da znamo da naši studenti i učenici sva teorijska znanja moraju da umreže sa onim što se događa u kompanijama kako bi stekli razvijena kritička mišljenja, kreativna mišljenja, procesno-projektna mišljenja i kako bi odmah nakon formalnog obrazovanja bili i zapošljivi“ rekla je Grujić.

Milana Minarski, rukovodilac Školske uprave Sombor istakla je da je ideja da se prvo prepoznaju potrebni profili u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima.

„To je jedan ogroman i ozbiljan posao, u odnosu na to ćemo videti šta mi možemo da ponudimo našoj deci jer mi decu vaspitavamo i učimo ne da bi dobijali petice i četvorke, nego da sutra budu spremni da funkcionišu u ovom našem sistemu, a ne da nam se sele iz grada u neke druge gradove i države samo zato što ne mogu ovde da nađu posao. Znači moramo vezati privredu, školstvo, dualno obrazovanje da bi sutra nama svima bilo lakše“ poručila je Minarski.

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.