Somborske vesti

Žofija Varga - mlada plivačka nada iz Telečke

Puno odricanja, rada, ljubavi i naravno, talenta – to je ono što najbolje opisuje mladu Žofiju Varga iz Telečke. Od kada je naučila da pliva, sa svega tri i po godine, bazen i treninge plivanja ne napušta već osmu godinu. Za Žofiju i njene roditelje to znači svakodnevno putovanje do Sombora jer Telečka kao i većina somborskih sela nema bazen!

Jednostavno je! Žofija Varga iz Telečke voli vodu i to je njeno drugo prirodno okruženje! Sportistkinja godine u kategoriji pionira, treća na prvenstvu države u discipline 100 metara delfin. Najredovnija na treninzima, najdisciplinovanija, fantastično pliva sve četiri tehnike i sa malo treninga ispliva fantastične rezultate!

"Ona se bavi najtežim, najzahtevnijim disciplinama – 200 metara prsno, 200 metara delfin, 400 metara mešovito! Ona pliva to najteže zato što plivačica izuzetne tehnike koju su pohvalili mađarski treneri i to vrhunski treneri", istakao je Žofijin trener, Zoran Vukelić.

Žofija je pliva već osam godina, odlična je učenica i samo zbog plivanja i treninga školuje se u Somboru iako to znači 60 kilometara svakodnevnog putovanja, nekada i dva puta dnevno. Među 105 osvojenih medalja, kaže najdraža joj je prva, osvojena sa svega pet godina.

"Počela sam da plivam kad sam bila tri i po godine! ja plivam zato što jako volim vodu! Zadovoljna sam sa rezultatima i želim da, jednog dana, stignem na Olimpijadu", naglasila je Žofija Varga.

Žofijini treninzi znače bar tri sata svakodnevnog boravka na putu i bazenu. Žofijini roditelji su podrška njenom talentu, radu i istrajnosti.

"Mi na tribini plivamo sa njom, ponekad su teški treninzi... Šta nam je to donelo, pa jako puno radosti i jako smo ponosni na nju!", kaže Žofijina mama, Monika Varga Vujaš.

Žofija očekuje da potvrdi svoje rezultate na Kupu bratskih gradova u Baji, potom sledi Prvenstvo Vojvodine i prvenstvo države u julu a, kako ističu u somborskom Poletu, naredne sezone mlada kadetkinja pokazaće svoje najbolje rezultate.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top